Bezár

Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék

Kutatási tevékenység a Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszéken

Kutatási tevékenység a Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszéken

2014. október 28.
2 perc

Héderné Dr. Berta Edina

 

Kutatási téma 1: A közvetlen személyes segítségnyújtás formai és tartalmi elemei a szociális és gyermekvédelmi ellátórendszerben

Kutatási cél: Feltárva a közvetlen segítségnyújtás tevékenységi formáit, hozzájárulni a szakmai terminológia harmonizációjához és a minőségirányítás kialakításához. Közvetett cél a bürokratikus „segítségnyújtás” szerepének a csökkentése.

Kutatási módszer: A szakirodalom tanulmányozása, az ellátórendszerben alkalmazott dokumentáció elemzése, félig strukturált interjú, fókuszcsoport.

Kutatási téma 2: A cigány-magyar segítő kapcsolat speciális vonatkozásai

Kutatási cél: Feltárni a nevezett interetnikus pszichikus mezőt befolyásoló lehetséges tényezőket, ezáltal hozzájárulni a hatékonyabb együttműködéshez, a társadalmi - intézményi - interperszonális elnyomás csökkentéséhez.

Kutatási módszer: A szakirodalom tanulmányozása, az ellátórendszerben alkalmazott dokumentáció elemzése, félig strukturált interjú, fókuszcsoport.

Kutatási téma 3: A diszkrimináció megnyilvánulása

Kutatási cél: Feltárni és beazonosítani a diszkrimináció megnyilvánulási formáit. Közvetett cél: hozzájárulni az elnyomás csökkentéséhez, a kulturális érzékenység térnyeréséhez.

Kutatási módszer: A szakirodalom tanulmányozása, kérdőív, félig strukturált interjú, fókuszcsoport.


 

Dr. Vida Anikó

 

Kutatási téma: Az aktív korú nem foglalkoztatottak ellátását és reintegrációját célzó közpolitikák elemzése, a települési önkormányzatok szociálpolitikájának (segélyezés, közfoglalkoztatás, szociális alapszolgáltatások) vizsgálata

Kutatási cél: A jelenkori magyar szociálpolitikai gyakorlat elemzése abból az elméleti előfeltevésből kiindulva, amely a szociálpolitika hatókörébe tartozó intézményeket és jogszabályokat az állampolgári jogosultságok gyakorlati értelmezéséért folyó küzdelmek színtereként is értelmezi.

Kutatási módszerek: Statisztikai adatok gyűjtése, normatív dokumentumelemzés. Strukturált és fókuszcsoportos interjúk a települések szociális és igazgatási szakembereivel, félig strukturált interjúk a szegénységben élő és/vagy munkanélküli háztartások tagjaival.

 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek