Bezár

Fizioterápiás Tanszék

Bemutatkozás

Bemutatkozás

2014. december 04.
4 perc

Általános ismertető a Gyógytornász Szakrólzold_FT

Szegeden 1990. óta folyik gyógytornász – fizioterapeuta képzés. Az oktatás hátterét az Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar Fizioterápiás Tanszéke, az Általános Orvostudományi Kar intézetei, -klinikái, -fizioterápiás részlege biztosítják. A tanulmányi idő 8 szemeszter, 7+1 féléves bontásban, melyből 7 félév elméleti és gyakorlati oktatást, 1 félév szupervíziós-, betegek mellett töltött gyakorlati képzést és számonkérést jelent. A szorgalmi időszakban az elméleti és a Karon zajló gyakorlati órák mellett a klinikai gyakorlatok az Általános Orvostudományi Kar különböző intézeteiben és a Szentgyörgyi Albert Klinikai Központban zajlanak. Mivel a szakma gyakorlat orientált, a gyakorlati képzés kis létszámú csoportokban történik. A negyedik félévtől kezdve a hallgatók négy hetes beépített klinikai gyakorlaton vesznek részt minden félévben, a klinikákon és a hozzájuk kapcsolódó fizioterápiás részlegen, részben vidéki kórházakban. A 8. szemeszter teljes egészében gyakorlati idő. A tanulmányi idő során a hallgatók eljutnak az olyan országos intézetekbe is, ahol speciális, komplex terápiás lehetőségekkel ismerkedhetnek meg.


Mit tanul a gyógytornász hallgató?

Alapozó tantárgyak:

anatómia, élettan, kórélettan, mozgáselemzés és -vizsgálat, biomechanika, masszázs, mozgástani alapismeretek, EBHKT (elektro-, balneo-, hidro-, klimato-terápia), radiológia, lágyrészmobilizáció, népegészségtan.

 

Fizioterápiás vonatkozású és klinikai szaktantárgyak:

ortopédia, traumatológia, reumatológia, pulmonológia, kardiológia, gyermekgyógyászat, neurológia, szülészet és nőgyógyászat, belgyógyászat.


Speciális fizioterápiás módszerek:

PNF, manuálterápia, edzéselmélet és módszertan, rehabilitáció, aquaterápia, Bobath módszer alapjai, inkontinencia tréning stb.


Társadalomtudományi ismeretek:

pszichológia, egészségügyi gazdálkodási ismeretek, állampolgári- és jogi ismeretek, pedagógia, szociológia.


Annak ajánljuk, aki

  • érdeklődik a természet- és társadalomtudományok iránt,
  • könnyen teremt kapcsolatot másokkal,
  • szeret mozogni, tornázni, sportolni,
  • szeretne igényes munkával részt venni a gyógyításban,
  • szívesen segít másoknak,
  • izgalmas-, változatos-, gondolkodást igénylő munkát szeretne végezni.


Mivel foglalkozik a gyógytornász?

A gyógytornász-fizioterapeuta a természeti energiákat használja a gyógyításhoz. Ilyen energiák pl. az elektromos-, a fény-, a hang-, a kémiai energiák, a mechanikai energiák, stb. A gyógytornász- fizioterapeuta a megelőzésben, gyógyításban és rehabilitációban, ezeket az energiákat felhasználva elektroterápiás kezeléseket, ultrahangkezelést, különböző masszázs kezeléseket, hidroterápiát stb. és a mozgásterápiának számos változatát alkalmazza. A gyógytornász munkája nem csupán a kezelésekből áll. A terápiát minden esetben alapos betegvizsgálat előzi meg. A gyógytornász felméri a beteg funkcionális állapotát, feltérképezi a funkcionális problémák hátterében álló okokat, elváltozásokat. Áttekinti az egyéb orvosi, laboratóriumi, rtg. stb. vizsgálatok eredményeit, és mindezek ismeretében megtervezi és elvégzi a fizioterápiás kezeléseket. A gyógytornász, munkáját önállóan-, de egy olyan teamben végzi, ahol szűkebb értelemben, az egészségügyben tevékenykedő szakemberekkel együtt, tágabb értelemben, más nem egészségügyi szakmák képviselőivel kell kooperálnia.


A gyógytornász szinte minden klinikai területen dolgozik:

Mozgásszervi betegségek: csont-, izom-, ízületi rendszer betegségei, -fejlődési rendellenességei, sérülések-, műtétek utáni állapotok, reumás kórképek.

Az idegrendszer betegségei: az idegrendszert érő sérülések, -betegségek, (pl. agyvérzés, gerincvelő sérülés, sclerosis multiplex stb.) fejlődési rendellenességek stb.

Belgyógyászati betegségek: a tüdő és a légutak betegségei (asztma, tüdőgyulladás, mellkasi műtétek stb.); a keringési rendszer betegségei: érszűkület, visszér problémák, szívinfarktus, ritmuszavarok, szív és érműtétek stb.

Szülésre felkészítés és gyermekágyi torna, nőgyógyászati kórképek.

Gyermekgyógyászat minden területe: a mozgásfejlődés zavarai, mozgásszervi, belgyógyászati, neurológiai kórképek csecsemő és gyermekkorban.

 

Elhelyezkedési lehetőségek

A gyógytornász ma Magyarországon keresett szakmának számít, ezért a végzett szakemberek elhelyezkedési lehetőségei jók.

A diploma megszerzése után a gyógytornászok kórházakban, rendelőintézetekben, rehabilitációs központokban helyezkedhetnek el. Jó lehetőséget kínálnak az olyan speciális intézetek is, amelyek egy bizonyos betegséggel, állapottal, élethelyzettel foglalkoznak, pl. bentlakásos mozgásfejlesztő- és oktató iskolák, asztma-óvodák, infarktus-utókezelők stb.

Egyre több helyen működnek sikeresen az otthon-ápolási szolgálatok, amikben jelentős szerep jut a gyógytornászoknak. A “home care” szolgálatok lehetővé teszik, hogy a beteget saját otthonában ápolják, gondozzák és fizioterápiás kezelésekben részesüljön. A szolgálat azonban legalább három éves gyakorlattal rendelkező szakembereket alkalmaz.

Jelentősen megnövekedett az igény a gyógytornászok munkája iránt a megelőzésben is. Az életkori sajátosságokból, életmódból, munkakörből következő betegségek, deformitások megelőzése, mint pl. gerinc deformitások, csontritkulás, elhízás, érelmeszesedés stb. egyre nagyobb jelentőséggel bír és szélesebb körű támogatást kap.

Gyógytornászok elhelyezkedhetnek a növekvő számú wellness- és gyógycentrumokban, gyógyfürdőkben és egyre több sportegyesületnél.

A gyógytornász- fizioterapeuta magánvállalkozóként is praktizálhat, akár teljesen önállóan, akár intézeti keretek között.


Diploma után

A nemzetközi gyakorlatnak megfelelően, a Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Karán is biztosított a többlépcsős képzési szerkezet. Az alapszak teljesítése után, a mesterképzés három féléves képzési programmal fut a Fizioterápia Mesterképzési Szakon. Ennek célja olyan szakemberek képzése, akik képesek és alkalmasak a fizioterápiás módszerek és azok hatásainak kutatására, továbbfejlesztésére és oktatására, valamint előkészít a doktori képzésre történő belépésre. A mesterképzés minden szeptemberben az őszi félévben indul.

zold_FT

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek