2019. szeptember 19., csütörtök
EN

Bemutatkozás

Általános ismertető a Gyógytornász Szakról


Szegeden 1990. óta folyik gyógytornász – fizioterapeuta képzés. Az oktatás hátterét az Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar Fizioterápiás Tanszéke, az Általános Orvostudományi Kar intézetei, -klinikái, -fizioterápiás részlege biztosítják. A tanulmányi idő 8 szemeszter, 7+1 féléves bontásban, melyből 7 félév elméleti és gyakorlati oktatást, 1 félév szupervíziós-, betegek mellett töltött gyakorlati képzést és számonkérést jelent. A szorgalmi időszakban az elméleti és a Karon zajló gyakorlati órák mellett a klinikai gyakorlatok az Általános Orvostudományi Kar különböző intézeteiben és a Szentgyörgyi Albert Klinikai Központban zajlanak. Mivel a szakma gyakorlat orientált, a gyakorlati képzés kis létszámú csoportokban történik. A negyedik félévtől kezdve a hallgatók négy hetes beépített klinikai gyakorlaton vesznek részt minden félévben, a klinikákon és a hozzájuk kapcsolódó fizioterápiás részlegen, részben vidéki kórházakban. A 8. szemeszter teljes egészében gyakorlati idő. A tanulmányi idő során a hallgatók eljutnak az olyan országos intézetekbe is, ahol speciális, komplex terápiás lehetőségekkel ismerkedhetnek meg.


Mit tanul a gyógytornász hallgató?

Alapozó tantárgyak:

anatómia, élettan, kórélettan, mozgáselemzés és -vizsgálat, biomechanika, masszázs, mozgástani alapismeretek, EBHKT (elektro-, balneo-, hidro-, klimato-terápia), radiológia, lágyrészmobilizáció, népegészségtan.

 

Fizioterápiás vonatkozású és klinikai szaktantárgyak:

ortopédia, traumatológia, reumatológia, pulmonológia, kardiológia, gyermekgyógyászat, neurológia, szülészet és nőgyógyászat, belgyógyászat.


Speciális fizioterápiás módszerek:

PNF, manuálterápia, edzéselmélet és módszertan, rehabilitáció, aquaterápia, Bobath módszer alapjai, inkontinencia tréning stb.


Társadalomtudományi ismeretek:

pszichológia, egészségügyi gazdálkodási ismeretek, állampolgári- és jogi ismeretek, pedagógia, szociológia.


Annak ajánljuk, aki

 • érdeklődik a természet- és társadalomtudományok iránt,
 • könnyen teremt kapcsolatot másokkal,
 • szeret mozogni, tornázni, sportolni,
 • szeretne igényes munkával részt venni a gyógyításban,
 • szívesen segít másoknak,
 • izgalmas-, változatos-, gondolkodást igénylő munkát szeretne végezni.


Mivel foglalkozik a gyógytornász?

A gyógytornász-fizioterapeuta a természeti energiákat használja a gyógyításhoz. Ilyen energiák pl. az elektromos-, a fény-, a hang-, a kémiai energiák, a mechanikai energiák, stb. A gyógytornász- fizioterapeuta a megelőzésben, gyógyításban és rehabilitációban, ezeket az energiákat felhasználva elektroterápiás kezeléseket, ultrahangkezelést, különböző masszázs kezeléseket, hidroterápiát stb. és a mozgásterápiának számos változatát alkalmazza. A gyógytornász munkája nem csupán a kezelésekből áll. A terápiát minden esetben alapos betegvizsgálat előzi meg. A gyógytornász felméri a beteg funkcionális állapotát, feltérképezi a funkcionális problémák hátterében álló okokat, elváltozásokat. Áttekinti az egyéb orvosi, laboratóriumi, rtg. stb. vizsgálatok eredményeit, és mindezek ismeretében megtervezi és elvégzi a fizioterápiás kezeléseket. A gyógytornász, munkáját önállóan-, de egy olyan teamben végzi, ahol szűkebb értelemben, az egészségügyben tevékenykedő szakemberekkel együtt, tágabb értelemben, más nem egészségügyi szakmák képviselőivel kell kooperálnia.


A gyógytornász szinte minden klinikai területen dolgozik:

Mozgásszervi betegségek: csont-, izom-, ízületi rendszer betegségei, -fejlődési rendellenességei, sérülések-, műtétek utáni állapotok, reumás kórképek.

Az idegrendszer betegségei: az idegrendszert érő sérülések, -betegségek, (pl. agyvérzés, gerincvelő sérülés, sclerosis multiplex stb.) fejlődési rendellenességek stb.

Belgyógyászati betegségek: a tüdő és a légutak betegségei (asztma, tüdőgyulladás, mellkasi műtétek stb.); a keringési rendszer betegségei: érszűkület, visszér problémák, szívinfarktus, ritmuszavarok, szív és érműtétek stb.

Szülésre felkészítés és gyermekágyi torna, nőgyógyászati kórképek.

Gyermekgyógyászat minden területe: a mozgásfejlődés zavarai, mozgásszervi, belgyógyászati, neurológiai kórképek csecsemő és gyermekkorban.

 

Elhelyezkedési lehetőségek

A gyógytornász ma Magyarországon keresett szakmának számít, ezért a végzett szakemberek elhelyezkedési lehetőségei jók.

A diploma megszerzése után a gyógytornászok kórházakban, rendelőintézetekben, rehabilitációs központokban helyezkedhetnek el. Jó lehetőséget kínálnak az olyan speciális intézetek is, amelyek egy bizonyos betegséggel, állapottal, élethelyzettel foglalkoznak, pl. bentlakásos mozgásfejlesztő- és oktató iskolák, asztma-óvodák, infarktus-utókezelők stb.

Egyre több helyen működnek sikeresen az otthon-ápolási szolgálatok, amikben jelentős szerep jut a gyógytornászoknak. A “home care” szolgálatok lehetővé teszik, hogy a beteget saját otthonában ápolják, gondozzák és fizioterápiás kezelésekben részesüljön. A szolgálat azonban legalább három éves gyakorlattal rendelkező szakembereket alkalmaz.

Jelentősen megnövekedett az igény a gyógytornászok munkája iránt a megelőzésben is. Az életkori sajátosságokból, életmódból, munkakörből következő betegségek, deformitások megelőzése, mint pl. gerinc deformitások, csontritkulás, elhízás, érelmeszesedés stb. egyre nagyobb jelentőséggel bír és szélesebb körű támogatást kap.

Gyógytornászok elhelyezkedhetnek a növekvő számú wellness- és gyógycentrumokban, gyógyfürdőkben és egyre több sportegyesületnél.

A gyógytornász- fizioterapeuta magánvállalkozóként is praktizálhat, akár teljesen önállóan, akár intézeti keretek között.


Diploma után

A nemzetközi gyakorlatnak megfelelően, a Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Karán is biztosított a többlépcsős képzési szerkezet. Az alapszak teljesítése után, a mesterképzés három féléves képzési programmal fut a Fizioterápia Mesterképzési Szakon. Ennek célja olyan szakemberek képzése, akik képesek és alkalmasak a fizioterápiás módszerek és azok hatásainak kutatására, továbbfejlesztésére és oktatására, valamint előkészít a doktori képzésre történő belépésre. A mesterképzés minden szeptemberben az őszi félévben indul.
 Friss Hírek RSS

SZTE ETSZK Friss hírek

Események

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 20.
  17:00 - 18:30
  Radó Péter Magyarország vezető oktatáskutató szakembereinek egyike. Kivételes tapasztalattal rendelkezik az oktatási rendszerek elemzése, oktatáspolitikai elemzés és tervezés, program- és közpolitika értékelés szakterületeken. Szeptemberi előadásában 2017-ben megjelent könyve alapján vázolja fel az iskola jövőjével kapcsolatos gondolatait. Rendezvényünket "kötelező jelleggel", jó szívvel ajánljuk oktatási intézmények vezetőinek, pedagógusainak, egyetemi oktatóknak, hallgatóknak, de természetesen most is minden más érdeklődőt is nagy szeretettel várunk! A részvétel most is ingyenes, de regisztrációhoz kötött! Regisztráció itt: https://tinyurl.com/y44c8q6t Radó Péter számos egyetemen tanít oktatáspolitikai elemzésről és a kisebbségek oktatásáról szóló kurzusokat. Nemzetközi fejlesztő szervezetek megbízásából tanácsadóként, szakértőként és képzőként dolgozott 18 délkelet-európai, kelet-európai és közép-ázsiai országban. Kisebbségszociológia, oktatáspolitikai elemzés, oktatási rendszerek kormányzása és a kisebbségek oktatása körében több mint hatvan tanulmányt és könyvet publikált magyarul, angolul és számos más európai nyelven. 2010-2014 között az OktpolCafé oktatáspolitikai blog társszerzője. 2012-2013-ban a Magyar Pedagógiai Társaság "Fehér könyv az oktatásról" című stratégia elkészítését szolgáló program vezetője volt. 2008 óta az Expanzió Humán Tanácsadó vezető tanácsadója. A helyek fele egyetlen éjszaka elkelt! Regisztráció itt: https://tinyurl.com/y44c8q6t Sok szeretettel várunk minden érdeklődőt egy újabb péntek esti közös gondolkodásra, párbeszédre, feltöltődésre!