Bezár

Hírarchívum

nyito_KM

Világbajnok erőemelő az ápolónak készülő egyetemista lány

Világbajnok erőemelő az ápolónak készülő egyetemista lány

2015. június 01.
2 perc

Erőemelő a 22 éves lány?! Világbajnok sportoló és sokszorosan kitüntetett, jól tanuló egyetemista?! Mi is rácsodálkoztunk Köteles Mária, az ápolónak készülő szegedi egyetemista csúcsteljesítményére. Kíváncsiak voltunk, hogy mi a titka.

– Mindenki megtalálhatja magának, amire termett – a sportban is. Fontos, hogy ráleljünk a saját sportágunkra, és rendszeresen mozogjunk. Önmagunkat tudjuk így fejleszteni szellemileg is, miközben növeljük a kitartásunkat – összegzi hitvallásszerűen eddigi tapasztalatait Köteles Mária. A Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar ápolás szakjának harmadéves hallgatója szerint kell a kitartás. Így felül tudjuk múlni önmagunkat, akaraterővel és edzéssel megnövelhetjük testi adottságainkat.

– Elsőre kinyomtam 50 kilogrammot, holott a kezdőké 20 kiló szokott lenni – emlékszik mosolyogva. Szeretettel mesél felfedezőjéről és első edzőjéről: Ducsai Gézáról, a szegedi Radnóti-gimnázium testnevelő tanáráról. Ő figyelt fel az akkor még a szegedi Gábor Dénes Szakközépiskolába járó, de barátnőjét a gimi tornatermébe elkísérő Mari adottságaira. A siker esélyét is meglátta a domaszéki általános iskolából induló két diáklányban. Az ötletadó barátnő, a fekvenyomásban jeleskedő Kovács Eszter mára Köteles Mária kiváló edzője lett: egyik sikerről a másikig kíséri „tanítványát".

Ám hiába nagy a siker, kevés a szponzor, mert nem „látványsport" és nem „lánysport" az erőemelés. A Kovács–Köteles párosnak a pénzgyűjtés mellett a szakosztály, a Ducsai Erőemelő Oskolája működtetésével is foglalkoznia kell.

– Ahogy elkezdtem sportolni, úgy lett erőm a többi területen is csúcsokat dönteni – magyarázza Köteles Mária, miként lehetséges, hogy egyévnyi edzés után, 2010-ben már fekvenyomásban és erőemelésben is szerzett érmeket, tagja lett a magyar válogatottnak. A Magyar Bajnokság és az Eb sikerembereként 2012-ben bejutott a szegedi egyetem ápoló szakára.

– Négy érem egy versenyen. Ez nem szokatlan, de az ritkaság, hogy mind a négy érem aranyosan csillogjon – von mérleget Mari az idén márciusban Pilsenben rendezett Klasszikus erőemelő Európa-bajnokságról. Ugyancsak 4 érmet szerezett az áprilisi erőemelő Európa-bajnokságon, Orosházán.

A tanulásban is jeleskedik az egyetemista Mari. Pedig diszlexiás és diszgráfiás. Ezt az erőfeszítést ismeri el az SZTE ETSZK és az SZTE Életvezetési Tanácsadó Központ támogatása, a 2014. évi 5,14-es átlagot honoráló Jó tanuló – jó sportoló Díj, valamint az SZTE Tehetségpont idén is elnyert ösztöndíjai. – A hallgatói önkormányzat tagjaként és a Madzsar József kollégium titkárhelyetteseként próbálom viszonozni azt a sok-sok segítséget, amit az egyetemi fakultásomtól és a diáktársaimtól kapok.


Újszászi Ilona - Délmagyarország napilap (link)

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek