Bezár

Hírarchívum

2019. Február

2019. március 01.
2 perc

A frissdiplomások régióban tartásáért működik együtt a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Szegedi Tudományegyetem és Mórahalom önkormányzata. Erről a kamara Mórahalom Térségi Szervezetének beszámoló ülésén írtak alá szándéknyilatkozatot 2019. február 27-én.

Szabo_A_kiallitas_Kiemelt

2019. február 28.
2 perc

A Munkácsy-díjas festőművész, az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar művésztanára, Szabó Ábel tárlata 2019. március 3-ig tekinthető meg az MTA SZAB-székházban. A Kolozsvárról indult Szabó Ábel kiállítását a Magyar Kultúra Napjához kötődően 2019. január 24-én Váraljai Anna művészettörténész nyitotta meg.

2019. február 28.
7 perc

Az MTA BTK Irodalomtudományi Intézet Modern Magyar Irodalmi Osztályának Erdődy Edit-díját 2019-ben az SZTE BTK Magyar Irodalmi Tanszék oktatója, Szabó Gábor egyetemi docens kapta. A kitüntetéssel minden évben olyan „kortárs irodalmi, színházi vagy irodalomtudományi teljesítmény ismernek el, amely a humor, az irónia, a szatíra, illetve a bevett evidenciákra való elfogulatlan rákérdezés eszközével a társadalmi megértés, a szolidaritás és a humánum értékeit segíti érvényesülni. Szabó Gábor Történeteink vége. Emlékezés a kortárs magyar irodalomban c. könyve a Műút folyóirat Műút-könyvek sorozatában jelent meg Miskolcon a Szépmesterségek Alapítványnál 2018-ban.

Kina

2019. február 28.
2 perc

A Lakitelek Népfőiskola 2019 áprilisában Kína Kollégium néven indít, két éven keresztül, nyolc hétvégi alkalommal zajló szakirányú képzést. A képzés során a fiatal jelentkezők megismerkedhetnek a tradicionális és a modern Kínával, vallási, politikai és társadalmi rendszerével. Jelentkezni március 5-ig lehet.

kiemelt_QS_hir2

2019. február 27.
1 perc

Nyilvánosságra hozta a világ legjobb egyetemeinek tudományterületi rangsorait a Quacquarelli Symonds (QS). A listán a Szegedi Tudományegyetem több képzése is a legjobbak között szerepel.

2019. február 27.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet pályázati forrásból új projektet kezdett, melynek célja, egy diagnosztikai eljárás kidolgozása, és ehhez kapcsolódóan kiegészítő takarmány fejlesztése, melyek csökkentik a sertésembrió-elhalás kockázatát. A mérő- és kiértékelő rendszer kiegészítő takarmányokkal történő kombinált használata a hazai sertéstartó gazdaságok számára jelenthet versenyelőnyt.

nyito

2019. február 26.
1 perc

Dr. Erwin Neher Nobel-díjas professzor tartott tudományos előadást február 25-én az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban. A tizenharmadik alkalommal megrendezett Nobel-díjasok és Tehetséges Diákok Találkozója alkalmából közel 300 diák tehette fel kérdéseit a német biofizikusnak.

energiakovet

2019. február 25.
2 perc

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal ismét meghirdeti az Energiakövetek pályázatot. Ha érdekel az energiatermelés, és mindez korszerű és környezetbarát megoldása, akkor jelentkezz! Elsősorban természettudományi területen tanuló hallgatók jelentkezését várják. A pályázatok 2019. március 31-ig várják.

IMG_1356-001

2019. február 25.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem volt a házigazdája idén a Ritka Betegségek Világnapjának, amelyet 2019. február 24-én rendeztek meg az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban. A rendezvényen részt vett Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára, valamint a rendezvény jószolgálati nagykövete, Mohamed Aida tőrvívó olimpikon is.

2019. február 25.
1 perc

Megkeződött az SZTE Alma Mater Alumni Mentorprogram második körös jelentkezése, melynek beadási határideje február 28-a. A megmaradt helyeket a jelentkezés sorrendjében, folyamatosan töltik fel, így érdemes minél hamarabb lépni.

pills

2019. február 25.
2 perc

Az SZTE és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont konzorciuma folytatja közös projektjét, melynek célja új és hatékony gyógyszermolekulák kifejlesztése neurodegeneratív betegségek gyógykezelésére, a gyógyszerjelölt-molekulák hatásmechanizmusának felderítése, valamint a gyógyszerek optimális beviteli módjának meghatározása.

2019. február 22.
2 perc

A tudomány- és művészetnépszerűsítés mellett, közös oktatási és kutatási projekteket indít az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara és a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ. Az erről szóló együttműködési megállapodást február 21-én írták alá.

L3348353
2019. február 22.
8 perc

A gravitációs hullámokról, a kutatómunka nagyszerűségéről, a Magyar Tudományos Akadémia és intézményei körüli vita kimeneteléről, az MTA Szegedi Területi Bizottsága (SZAB) rekordjairól, mindennek médiabeli tükréről is szó esett 2019. február 21-én. Az MTA SZAB közgyűlésén értékelt V. Médiapályázat nyertesei között az egyetemi sajtó fotóriportere, Bobkó Anna teljesítményét is elismerték.

2019. február 22.
2 perc

David Nájera mexikói nagykövet nyitotta meg február 19-én a Sergio Pitol emléke előtt tisztelgő kiállítást. A tárlat segítségével megismerhetjük az író, diplomata és világutazó életét és munkásságát. A kiállítás március 5-ig tekinthető meg az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ átriumában.

apolok_napja_nyito

2019. február 21.
2 perc

Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban a magyar ápolók napja alkalmából rendezett ünnepségen köszöntötték az intézmény egészségügyi szakdolgozóit. A Magyar Ápolási Egyesület kezdeményezésére 2014 óta, Magyarország első főápolónőjére, Kossuth Zsuzsannára emlékezve február 19-e hivatalosan is a magyar ápolók napja.

kiemelt_AB_2018

2019. február 21.
3 perc

Közel 70 kiállító érkezik a március 12-i SZTE Tavaszi Állásbörzére. Az SZTE Karrier Iroda állásbörzét megelőző programjai, a Felkészítő Napok, március 7. és 11. között várják az érdeklődőket. Az egyéni és csoportos képzések mellett stílustanácsadás, interjú szimuláció, grafológiai elemzés és CV fotózás is várja a résztvevőket.

IMG_0545-001

2019. február 20.
3 perc

„Az EU mi vagyunk” – hangsúlyozta Zupkó Gábor, az Európia Bizottság (EB) Magyarországi Képviseletének vezetője az SZTE ÁJTK jogász, politikatudomány és nemzetközi tanulmányok szakos hallgatóinak tartott előadásában. Az adat- és információgazdag program kapcsolódott az Európai Unió kezdeményezésére elindult „Párbeszéd a polgárokkal” rendezvény-sorozathoz.

2019. február 20.
3 perc

Nem telt el sok idő a Megyek utánad nagysikerű szegedi ősbemutatója óta, ismét a MASZK Egyesület vendége lesz Grecsó Krisztián. Ezúttal új regényét mutatja be a szegedi közönségnek. 2019. március 4-én, hétfőn 19 órakor, az IH Rendezvényközpontban többek közt Kováts Adél színművész és Ilia Mihály, az SZTE professzora társaságában ismerkedhetnek meg a szegediek Verával, aki „a jobbik énünk”.

Kiemelt_Fuveszkert_telepites

2019. február 19.
6 perc

Kutatóhely is az SZTE Füvészkert, amely fokozottan védett növényfajokat szaporít a Körös-Maros Nemzeti Park 160 hektárnyi területén. A 2017 márciusában indult, öt éven át tartó fajmegőrzési, természetvédelmi munkáról kértünk pillanatfölvételt Németh Anikótól, az SZTE Füvészkert igazgatójától.

Kiemelt_Eplatform

2019. február 19.
3 perc

Legyen láthatósága és iránya az építő – építész kompetenciának a Szegedi Tudományegyetem jelenlegi és jövőbeni mérnöki képzéseiben. Ez is célja a Digitális Építőipari Platformnak, amelyet elsőként az SZTE Mérnöki Kar és a Csongrád Megyei Építész Kamara írt alá.

2019. február 19.
1 perc

A Szegedi Tehetség-HÍD Program már évek óta áll a középiskolai-egyetemi tehetséggondozás szolgálatában. Célja a középiskolás tehetségek felkarolása: a legjobb pályázóknak nyári tábort, mentori támogatást, szakkollégiumi tagságot vagy akár egyszeri egyetemkezdési támogatást biztosít.

cyber_security_2296269_1280

2019. február 18.
1 perc

Az SZTE Mérnöki Kar és a Konformitás Tanúsító Kft. belső auditor képzést hirdet. Jelentkezni a képzés kezdetéig, azaz március 1-jéig lehet.

kiemelt_RIROSZ

2019. február 18.
1 perc

Szakmai konferenciával, pszichológiai tanácsadással, "Ritka Szépségek Gyűjteménye" kiállítással és fejlesztő térrel várják az érdeklődőket február 24-én az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban.

audmax_2019

2019. február 18.
3 perc

Február 21-én indul a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar és a Pro Philosophia Szegediensi Alapítvány közös szervezésben az AudMax esték harmadik szemesztere. A beszélgetéssorozatra Kossuth-díjas írókat, Széchenyi-díjas professzorokat, akadémikusokat hívtak vendégül. A beszélgetések során szóba kerülő problémakörök napjaink olyan aktuális kérdéseit érintik, mint az emlékezéspolitika, a nemzettudat és a személyes és kollektív identitás összefüggései.

SZTEMGK_agrarkutato

2019. február 15.
1 perc

Együttműködési megállapodást kötött a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara és az Agrárgazdasági Kutató Intézet. A megállapodás célja, hogy új lendületet kapjon a közös munka, és ennek pozitív hatása érzékelhető legyen az oktatásban is.

KT_valasztas_2019

2019. február 15.
2 perc

A Közalkalmazotti Tanács megválasztására 2019. február 25-én, hétfőn, 26-án, kedden és 27-én, szerdán 9 és 16 óra között lehet szavazni.

IMG_0361

2019. február 14.
6 perc

Gyárlátogatásra, nyári gyakorlatra, duális és kooperatív képzésre hívja az SZTE Mérnöki Kar hallgatóit háromtucat nemzetközi és hazai hátterű cég. Az SZTE MK és partnervállalatai második börzéjén járva arra kerestük a választ, kinek miért éri meg bekapcsolódni a gyakorlatorientált felsőoktatási képzésbe?

2019. február 14.
1 perc

Tejelő szarvasmarháknak fejleszt takarmányt a hároméves projekt keretében a Hód-Mezőgazda Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem. Céljuk olyan termék előállítása, melyekkel felválthatják a külföldről behozott árut.

TF

2019. február 14.
6 perc

Egy szerelem miatt választotta a szegedi egyetemet, egy szerelem miatt lett évfolyamelsőből –utolsó, majd ismét –első Temesi Ferenc. Az egyetem gyakorló gimnáziumának egykori diákja és a JATE korábbi hallgatója, a Kossuth-díjas és József Attila-díjas író legújabb, 49/49 című regényét az SZTE kulturális fesztiválján mutatta be, majd válaszolt kérdéseinkre.

IMG_0254-001

2019. február 14.
2 perc

A világ legkiválóbb klinikai vizsgálatokat végző kutatóhelyei közé került a Szegedi Tudományegyetem. A Pfizer INSPIRE klinikai vizsgálóhely minősítésnek köszönhetően olyan innovatív vizsgálatokat végezhetnek a szegedi klinikákon, amelyek elősegítik a betegek gyógyulását és az országos egészségügyi ellátórendszer megerősítését.

Kiemelt_AMMagazin_2018_2019

2019. február 13.
2 perc

„A tehetséget ki kell emelni” – vallja Miklósa Erika operaénekes. A szegedi JATE egykori hallgatója arról is vall, hogy miként kötődik alma materéhez. A JATE másik alumnusa, Temesi Ferenc író pedig legújabb, 49/49 című regényéről és szerelmeiről árul el titkokat – a Szegedi Tudományegyetem Alma Mater Magazin legújabb számában.

2019. február 13.
2 perc

Az SZTE Alma Mater Alumni mentorprogramjában volt hallgatók mentorálnak jelenlegi SZTE-s hallgatókat. A négy hónapon át tartó program során a hallgatók elmélyíthetik az egyetemen megszerzett tudást a gyakorlatban. A jelentkezéseket február 20-ig várják.

Kiemelt_Sofi-dijasok

2019. február 12.
4 perc

A Szegedi Tudományegyetemhez, az SZTE Tehetségponthoz kötődő Sófi magánalapítvány pályázati felhívásaira 2007 és 2018 között összesen 1213 szegedi egyetemista jelentkezett, 140 fiatal nyert. Az eddigi 20 millió forint támogatás hasznosulását mutatja, hogy a Sófi-ösztöndíjasok között 6 Junior Prima díjast is számon tartanak.

Kiemelt_Szabadegyetem_2019tavasz

2019. február 11.
3 perc

Újabb tudományágakkal bővül az SZTE Szabadegyetem programja. A Szegedi Tudományegyetem egyik legnépszerűbb ismeretterjesztő előadás-sorozatának XXIII. szemesztere 2019. február 13-án kezdődik.

2019. február 11.
4 perc

A Szegedi Tudományegyetem Kulturális Irodája egyetemi fotópályázatot, vers- és prózamondó versenyt, színikritika pályázatot, és verspályázatot hirdet a nappali tagozatos hallgatóknak. A pályázatokat március közepéig adhatják le a jelentkezők az SZTE NKI Kulturális Irodán.

IMG_0188

2019. február 08.
7 perc

Závada Péter-, Pintér Béla-darab, bölcsészfesztivál, egyetemi tavasz és egyetemi színházi találkozó, kórushangversenyek, Ady-év, költészet napja, levendula napok, szilvafavirág-festészeti tanfolyam – a Szegedi Tudományegyetem Kulturális Irodája és az egyetem művészeti csoportjai több száz programot kínálnak 2019-ben is.

kiemelt_fuveszkert_rozsak

2019. február 07.
2 perc

Az ismeretterjesztés is célja és vállalt feladata a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertnek. E küldetés jegyében az SZTE Hortus Botanicus – hagyományosan sikeres rendezvényei mellett – a kertészkedőknek is szervez programokat.

Kiemelt_UNKP_kivalosag

2019. február 06.
3 perc

Tovább növelte kiválóságai számát a Szegedi Tudományegyetem: az előző évinél több, összesen 228 tehetséges egyetemista, doktorandusz és ifjú oktató nyerte el az Új Nemzeti Kiválósági Program (ÚNKP) ösztöndíját. Ez a közel 385 millió forint támogatás javította az intézmény kutatási feltételeit.

2019. február 06.
3 perc

Korszerű újításokat vezet be az SZTE Mezőgazdasági Kara: a cél, hogy a végzett szakemberek a digitális tudást az agrárszektorban is kamatoztatni tudják. A nemzetközileg is elismert kar felsőoktatási szakképzésekkel, alap- és mesterszakokkal várja a jövő agrárszakembereit.

2019. február 06.
1 perc

Idén is díjazta az SZTE BTK Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék azokat a középiskolásokat, akik pályáztak a tandíjfelező ösztöndíjra. Kreatív alkotásával összesen öt leendő hallgató nyerte el a támogatást.

kiemelt_jakucs

2019. február 05.
5 perc

Küldetésének tekinti a Szegedi Tudományegyetem a tehetségek felfedezését, a tehetséggondozást. Ennek egyik eszköze a középiskolások számára meghirdetett tanulmányi verseny. Az SZTE különböző karai által szervezett vetélkedők sorából több szempontból is kiemelkedik a Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzverseny. A vetélkedő főszervezője, Szilassi Péter, az SZTE TTIK egyetemi docense összegzi tapasztalatait.

kiemelt_orientacios_het_2019

2019. február 05.
2 perc

A tavaszi félév első hetében ismét megrendezi az SZTE a külföldi hallgatók beilleszkedését segítő orientációs hetet. A 2018/2019-es tanév II. félévében közel 150 külföldi hallgató érkezett az SZTE-re az ERASMUS+, az E+ Nemzetközi Kreditmobilitási és a Makovecz Program keretében.

kinai_egyuttmukodes

2019. február 04.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem és az SZTE Gazdaságtudományi Kar képviseletében Szakál Péter oktatási igazgató és Kovács Péter, a Gazdaságtudományi Kar dékánja 2019. január végén Kínába utazott. A látogatás során több egyetemmel is együttműködési megállapodást írtak alá.

kiemelt_nyiltnap_2019

2019. február 04.
3 perc

Idén is több száz érdeklődőt csalogatott a februári SZTE nyílt nap és szülői értekezlet az egyetem központi épületébe. A középiskolásokat friss felvételi tudnivalókkal, tippekkel, valamint az SZTE szakkínálatának és szolgáltatásainak bemutatójával várták.

Rektori szünet
2019. február 04.

Az SZTE Karrier Iroda 2019. március 12-én rendezi meg a Tavaszi Állásbörzét. Ezen a napon rektori (oktatási) szünet lesz azoknak a hallgatóknak, akik a 2018/2019 II. félévében várhatóan jogosultak lesznek a végbizonyítvány kiállítására.

bagolyposta-BTK

2019. február 04.
1 perc

A decemberi és januári, rendkívül sikeres kari nyílt nap után most a cset pörög az SZTE BTK Bagolyposta Facebook-oldalán: a Bölcsészkar idén már másodszor próbálja megkönnyíteni a karról tájékozódó középiskolások eligazodását és jelentkezéssel kapcsolatos döntését.

Kiemelt_Nyilt_nap

2019. február 02.
4 perc

A Szegedi Tudományegyetem szakkínálatának és szolgáltatásainak bemutatása mellett a legújabb fejlesztésekről is szó esett a 2019. február 2-i programon. Középiskolásokat és a szülőket tájékoztatta a továbbtanulásról és a felvételiről második összegyetemi nyílt napján az SZTE. Az informálás kari nyílt napokon és cset-üzenetekkel folytatódik.

Kiemelt_2_uj_szak_TTIK

2019. február 01.
11 perc

Szenzációs és a jövő kihívásaira válaszoló új képzéseket indít a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Természettudományi és Informatikai Kar (TTIK). A szoftverorientált villamosmérnök BSc és az üzemmérnök-informatikus BProf szakról a két, képzést irányító professzort – dr. Gingl Zoltánt és dr. Gyimóthy Tibort –, valamint az SZTE TTIK Informatikai Intézet oktatási ügyekkel foglalkozó helyettes vezetőjét, dr. Mingesz Róbert adjunktust kérdeztük.

Kiemelt_Frankofon_20190201

2019. február 01.
2 perc

Hagyományteremtő céllal a francia értékek álltak a középpontjában annak a 2019. február 1-jei rendezvény-sorozatnak, amelyet – többek között – az SZTE Frankofón Egyetemi Központ szervezett. A nyelvtanításról tanácskoztak a szakemberek, majd az I. Francia bálra, a szegedi Tisza Hotelbe vonult a vendégsereg.

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek