PontOtt_Parti_N-5010

A Szegedi Tudományegyetemen nőtt a legnagyobb arányban a felvettek száma

A Szegedi Tudományegyetemen nőtt a legnagyobb arányban a felvett hallgatók száma Magyarország vezető nagy egyetemei közül. Az idei eljárásban 7896-an, azaz 1820 fővel többen jutottak be az intézménybe, mint 2022-ben. A harminc százalékos növekedéssel olyan felsőoktatási intézményeket előz meg az SZTE, mint a Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem.

Országos szinten 126 449 jelentkező közül 94 785-en felvételiztek sikeresen valamelyik hazai egyetem képzésére. Az adatok szerint ez húszezernél is több új hallgatót jelent a 2022-es évhez képest. 43 százalékkal nőtt a vidéki egyetemekre felvettek száma, idén már minden második elsőéves ilyen intézményben kezdi meg tanulmányait.

A felvett hallgatók száma több felsőoktatási intézményben is rekordot döntött, ám a legnagyobb mértékben a Szegedi Tudományegyetemen nőtt a 20 ezer főnél nagyobb hallgatói létszámú felsőoktatási intézmények közül. Az SZTE harminc százalékkal növelte hallgatói létszámát a 2023-as központi felvételi eljárásban, ezzel olyan felsőoktatási intézményeket megelőzve, mint a Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. A szegedi intézmény 7896 új hallgatót vett fel, így a pótfelvételi, a szakirányú képzések és a külföldi hallgatók folyamatban lévő felvételi eljárásának lezárását követően, több mint 9000 új diák kezdheti meg tanulmányait szeptemberben az SZTE-n.

A Szegedi Tudományegyetem a 2022/2023-as beiskolázási időszakban rekord számú középiskolai előadással, kitelepüléssel, nyílt napokkal, pontgyűjtő partival és pontkalkulátorral segítette a felvételizőket.

A Szegedi Tudományegyetem részletes felvételi eredményeiről bővebben itt olvashat.

SZTEinfo

Fotó: Sahin-Tóth István


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


vecseri-zitaVecseri Zita – MGK: környezetgazdálkodási agrármérnök

Továbbtanulásnál meg se fordult más egyetem a fejemben, csak az SZTE. A tanárok szakmailag jól felkészültek, a sok gyakorlati óra és a tanulmányi kirándulások pedig remek gyakorlatszerzési lehetőséget biztosítanak. Szeretek Szegeden egyetemista lenni, sok lehetőséget és kedvezményt kapnak a hallgatók. Kedvenc helyem a partfürdő, itt tartják a SZIN-t és az Összegyetemi gólyatábor, ami gólyáknak kötelező.




Balogh_LaszloBalog László - ETSZK, gyógytornász

Világ életemben az egészségügy iránt vonzódtam. Talán ezért jelentkeztem először biológia szakra, ami nem vált be. Később gyógymasszőrködéssel foglalkoztam, ott ismertem meg nagyon sok olyan embert, akik az SZTE ETSZK gyógytornász szakára járnak. Megtetszett a tudás, amit ők képviselnek, ezért eldöntöttem, hogy én is ide akarok járni. Azért a Szegedi Tudományegyetemet választottam, mert itt olyan gyakorlatorientált a gyógytornászképzés, mint sehol máshol az országban. A gólyatábor és kari bulik is nagyon jók, összességében mindennel meg vagyok elégedve.



További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.