SZTE Info

kezmosas

Megelőzéssel a koronavírus ellen - a helyes kézmosás lépései

A helyes kézfertőtlenítés lépéseire hívja fel a figyelmet a www.koronavirus.gov.hu/megelozes weboldalra töltött oktatóvideó. Alaposan és gyakran mosson kezet! Lehetőleg szappanos vízzel vagy legalább 60% alkoholtartalmú kézfertőtlenítővel. Ügyeljen a körmei alatti, és az ujjai közötti területekre is!

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A koronavírus fertőződés kockázata jelentősen csökkenthető néhány egyszerű higiéniai szabály betartásával. Például, hogy mosatlan kézzel ne nyúljon a szemeihez, a szájához, vagy az orrához. Rendszeresen mosson szabályosan kezet.

Hogyan kell szabályosan kezet mosni? A www.koronavirus.gov.hu/megelozes weboldalra töltött oktatóvideóban a következőkre hívja fel a figyelmet Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat sajtószóvivője:

  • A jól benedvestített kézre kell megfelelő mennyiségű szappant juttatnunk.
  • Eldörzsöljük a kéz belső felületén, utána a kézfej hátára, illetve az ujjak közé is ezt a habot.
  • Az ujjvégeket is a tenyérhez kell dörzsölni.
  • A hüvelykujjat se hagyjuk ki!
  • Bő vízzel leöblítjük a habot.
  • Papírtörlővel töröljük meg a kezünket.
  • Papírtörlővel zárjuk el a csapot.


A videó itt megtekinthető:


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. május 26.

IMG_9666

Marton Ákos Barnabás és Vinkó Leó fiatal festőművészek, mindketten a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar rajz szakán végeztek. Évek óta alkotnak együtt, és dekorálnak: szórakozóhelyeken, fürdőben és épületek hatalmas tűzfalain csodálhatjuk meg monumentális munkáikat. Az alkotópárossal aktuális megbízásuk helyszínén beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.