Bezár

Hírarchívum

SZTE_jelentkezok

Több mint 6800-an jelentkeztek első helyen a Szegedi Tudományegyetemre

Több mint 6800-an jelentkeztek első helyen a Szegedi Tudományegyetemre

2020. április 06.
2 perc

A jelentkezők legkedveltebb intézményei közé került a Szegedi Tudományegyetem a 2020-as általános felsőoktatási felvételi eljárásban. A QS nemzetközi felsőoktatási listáján a legjobb magyar egyetemként rangsorolt SZTE ösztöndíjjal támogatja a tehetséges végzős középiskolásokat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A 2020 szeptemberében induló felsőoktatási képzésekre országos szinten összesen 91 460-an nyújtottak be érvényes jelentkezést. Az általános felsőoktatási felvételi eljárásban a jelentkezők legkedveltebb intézményeinek képzeletbeli dobogójára a Szegedi Tudományegyetem is felfért.


A szegedi egyetem által meghirdetett több mint 696 szakra negyvennégy országból 12739 jelentkező 24551 jelentkezést adott be a 2020-as általános felvételi eljárásban. Első helyen 6861-en jelölték a QS rangsor szerinti legjobb magyar egyetemet. Alapképzésre 4287-en, felsőoktatási szakképzésre 340-en, mesterképzésre 1115-en, osztatlan szakokra 1119-en jelentkeztek. A jelentkezők többsége állami ösztöndíjas formában kíván továbbtanulni. Nőtt az érdeklődés a bölcsészet- és társadalomtudományi, a zeneművészeti és a jogi képzések iránt.


Az első helyes jelentkezők közül a legtöbben – több mint 1400-an – a Természettudományi és Informatikai Karra adták be jelentkezésüket. Népszerű a Bölcsészet- és Társadalomtudományi, valamint a Gazdaságtudományi Kar is. A jelentkezési adatok alapján a 10 legnépszerűbb szak közé került a programtervező informatikus, az általános orvos, a pszichológia, a jogász, a gazdálkodási és menedzsment, a kereskedelem és marketing, a gyógytornász, a pénzügy és számvitel és az anglisztika képzés. Nagy az érdeklődés a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karán új szakként induló turizmus-vendéglátás képzés iránt, ide 360 diák adta be jelentkezését, közülük 121-en első helyen.


Az első helyes jelentkezők támogatására indította el 2018-ban START ösztöndíjprogramját a Szegedi Tudományegyetem. Az ösztöndíjjal azokat a tehetséges, végzős középiskolai diákokat kívánják támogatni, akik első helyen jelentkeztek az SZTE valamely képzésére, és oda felvételt nyernek. Az akár 120.000 forint összegű ösztöndíjat pályázat útján lehet elnyerni, a jelentkezési határidő: 2020. július 10-e. Az ösztöndíjasok azonban nemcsak egyszeri pénzjuttatást, hanem egyben az egyetemi beilleszkedését segítő mentori támogatást és Tehetség hálózati tagságot is kapnak, továbbá részt vehetnek a szakmai fejlődésüket segítő speciális kurzusokon, ingyenesen használhatják a Tehetség könyvtárat, valamint igénybe vehetik az SZTE Tehetségpont kedvezményrendszerét is.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek