SZTE Info

IMG_0248-001

Tudományos napot tartottak az Alzheimer Világnap alkalmából

Hagyományteremtő céllal szerveztek szeptember 20-án Alzheimer Tudományos Napot az SZTE Egésztudományi és Szociális Képzési Karán. A hazánkban 100-500 ezer személyt érintő betegség felismerésének és ellátásának irányelvei mellett az érdeklődők a beteg szemszögéből is megismerhették a kórt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Nemzetközi Alzheimer Társaság 25 évvel ezelőtt, 1994-ben nyilvánította szeptember 21-ét az Alzheimer-kór világnapjává. A világszerte megrendezett események célja, hogy felhívják a figyelmet az Alzheimer-kór és más demenciák terjedésének veszélyére, visszaszorításának, a tévhitek eloszlatásának és a társadalmi összefogásnak szükségességére, a betegséggel élők körülményeinek javítására.


Alzheimer-galeria
Képgaléria a rendezvényről
 


– Az Alzheimer-kór a demencia egyik legelterjedtebb formája, Európában körülbelül 7 millió embert érint, a betegek mellett a hozzátartozókat is. A tudományos nap célja a társadalom, a lakosság figyelmének felhívása a korai felismerés jelentőségére, hiszen ezzel megelőzhető az erőteljes állapotromlás – hangsúlyozta Héderné Dr. Berta Edina az Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar dékánja. Hozzátette: az ETSZK-n oktatott valamennyi szakma megjelenik a családokat érintő betegségek megelőzésében, kezelésében, így az ápolók, gyógytornászok, szociális munkások és a dentálhigiénikusok életében is. A rendezvényen az orvoslás, a tudomány képviselői mellett az érintett családtagok, valamint a prevencióban, a betegség felismerésében és a terápiában részt vevő valamennyi segítő találkozhat, megoszthatja tapasztalatait.


IMG_0290


– Az ellátásra vonatkozó irányelvek kidolgozásának célja a demencia felismerése mellett a korai diagnózis szemléletének kialakítása, valamint a korszerű hazai demencia ellátás szakmai hátterének biztosítása – fogalmazott Dr. Pákáski Magdolna, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Pszichiátriai Klinika tudományos főmunkatársa. Hozzátette: Magyarországon a demens betegek számát 2010-ben 100-500 ezer közöttire becsülték, ez a szám 2050-re várhatóan megduplázódik.


A demencia korai felismerése nemzetközi egészségügyi prioritás. A korai diagnózis feltétele, hogy ismerjük a kockázati tényezőket, és kedvezően tudjuk befolyásolni azokat. Ilyen tényező például az életmód, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a dohányzás, az elhízás, a szellemi és fizikai aktivitás. A diagnózis utáni terápia célja pedig a kognitív tünetek javítása, a betegség progresszivitásának lassítása, a legoptimálisabb életminőség elérése.


SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. január 27.

Kiemelt_Zolnay_Kriszta

Szeged és London között ingázik: a Richter igazgatósági tagja, multinacionális gyógyszercégeket képviselt a nemzetközi porondon, most a pénz és az egészségügy metszéspontján végez szakértői munkát a Tisza-parti város Kígyó Patikája tulajdonosaként is ismert dr. Zolnay Kriszta. Az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán végzett szakemberrel életútjáról beszélgetve megtudtuk, időnként miért kérdezi önmagától: „Ez tényleg velem történt meg?”

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 25.
  13:00 - 17:00
 • február 25.
  16:00 - 17:00
  A megjelenteket köszönti: Gácser Attila, a Biológia Intézet vezetője
  A kötetet bemutatják: a könyv lektora, Nagy Lászlóné, valamint a könyv szerkesztője és szerzői: Balázs János, Hegyi Andrea, Poór Péter, Sinka Rita és Vörös Mónika
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  Hiteles és motiváló előadás a Mentor(h)áló Pedagógiai esték 2020-as tavaszi évadában a futás, azon belül az ultrafutás különös világáról. Vendégünk Lubics Szilvia magyar amatőr hosszútávfutó és ultramaratonista, az Ultrabalaton és a Spartathlon többszörös győztese!
  Jegyár: kedvezményes 1.800 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú 2.400 Ft. Kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot! Jegyek november 11-től kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online, a http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/category/entry-ticket weboldalon.
  Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  A Dugonics Társaság előadóülése
  Előadó: Dr. Kerek Ferenc zongoraművész, a Dugonics Társaság elnöke, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar oktatója
  Beszélgetőtársak: Gyüdi Sándor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója
  Kerek Attila, SZMJV protokoll- és rendezvényreferense, a Dugonics Társaság elnökségi tagja
 • február 26.
  08:00 - 09:00
  Az SZTE BTK Pszichológiai Intézet szervezésében