SZTE Info

Tarts Életben! – Több százan tanulhatták meg az újraélesztést a Kutatók Éjszakáján a szegedi egyetemen

Az újraélesztés fontosságára hívta fel a figyelmet a Szegedi Tudományegyetemen megrendezett Kutatók Éjszakája programsorozat egyik állomása. Az újraélesztés technikáját az Egészségtudományi és Szociális Képzési Karon tanulhatták meg és gyakorolhatták az érdeklődők.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az életmentő segítségnyújtás mindannyiunk állampolgári kötelessége, ehhez pedig elengedhetetlen az, hogy megtanuljuk az újraélesztés folyamatát. Az SZTE ETSZK oktatója, Glózik Ágnes mutatta meg az érdeklődőknek, hogy mit kell tenni, ha valaki összeesik az utcán.

 

Vannak, akik pánikba esnek, ha életet kell menteniük. A Tarts Életben! program célja, hogy az iskolás korosztálytól a felnőttekig szükség esetén mindenki képes legyen segítséget nyújtani és életet menteni.

 

Miután elméletben már tisztában voltunk a teendőkkel, a hallgatóság tagjai külön-külön is kipróbálhatták az újraélesztés folyamatát egy műbaba segítségével. A baba nagyon hasonlított egy valódi emberre, a rajta elhelyezett műszer pedig visszajelzéseket adott a gyakorlónak. Az újraélesztés során az első teendőnk, hogy megnézzük, lélegzik-e segítségre szoruló személy. Amennyiben nem, mellkas kompressziót kell alkalmaznunk. Az újraélesztés gyakorlása közben láthattuk, hogy jól megjegyeztük-e a tanultakat és sikerül-e elérnünk a megfelelő nyomásértéket ahhoz, hogy megmenthessük a beteg életét.

A Kutatók Éjszakáján arra is felhívták a figyelmünket, hogy nagyon fontos a határozottság. Megtörténhet, hogy a kompresszió során néhány borda eltörik, de nem szabad kétségbeesnünk. A legfontosabb szempont, hogy felismerjük a helyzet súlyosságát és mindent megtegyünk, ami tőlünk telik.


SZTEinfo - Kiss Izabella

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. március 24.

fuveszkert

Az SZTE Füvészkert felújítása és működtetése mellett a gyermekek és fiatalok környezettudatosságra nevelése, valamint az ismeretterjesztés terén is sikeres intézményvezetői munkája elismeréseként Magyar Bronz Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést kapott Németh Anikó. A Füvészkert igazgatóját munkájáról és a botanikus kert növénygyűjteményeiről is kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.