SZTE Info

IMG_4536

A munkaerőpiacra készíti fel hallgatóit az SZTE

Közel 70 kiállító kínálta gyakornoki- és álláslehetőségeit az SZTE Tavaszi Állásbörzén. A régió legnagyobb álláskeresési fórumán a Szegedi Tudományegyetemmel szoros kapcsolatot ápoló EPAM System Kft. támogatását SZTE Alma Mater presztízsdíjjal ismerték el.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Regionális cégek, az ország legnagyobb multinacionális és hazai vállalatai, munkaerő-közvetítők és egyéb szolgáltatók várták március 12-én az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központba látogató egyetemistákat és friss diplomásokat. Az érdeklődőket grafológiai tanácsadás, önéletrajz-fotózás is várta. A kiállítói térben megtartott előadások során olyan kérdésekre keresték a választ, hogy milyen előnyöket és lehetőségeket tartogat a multi, kkv-s vagy épp a startup lét, hogy milyen modern formái vannak a munkakeresésnek és bemutatkozásnak a digitális térben, illetve hogyan működhetnek együtt hatékonyan a hétköznapokban a különböző generációk.


IMG_4559


Versenyképes diplomát ad a szegedi egyetem


– A szegedi egyetemen végzettek elhelyezkedési adatai is demonstrálják az intézmény 12 karán és Tanárképző Központjában folyó, nemzetközi szinten is elismert munkát. Sokatmondó tény, hogy a Szegedi Tudományegyetemen végzett fiatalok 94 százaléka kevesebb mint egy éven belül képes elhelyezkedni, ráadásul 36 százalék azonnal talál munkát – mondta a börze megnyitóján Rovó László, az SZTE rektora. Kiemelte: az egyetem célja, hogy évről évre egyre több tehetséges fiatal helyezkedjen el a dél-alföldi régióban vagy a környékén, ezért Mórahalommal és Hódmezővásárhellyel is keresik az együttműködési lehetőségeket.


allasborze_2019
A rendezvényen készült képek itt megtekinthetőek.


– A kiállító cégekre nem egyszeri vendégekként, hanem partnerként tekintünk, akikkel hosszú távú, rendszeres és dinamikus szakmai együttműködésre törekszünk. A világ legjobb 500 egyetememének egyikeként igazodnunk kell a változásokhoz. Ki kell nyitnunk a kapuinkat a gazdasági élet szereplői előtt – fogalmazott köszöntőjében Fendler Judit, az SZTE kancellárja. Hozzátette: az egyetem intézményfejlesztési tervében célként fogalmazták meg, hogy a Szegedi Tudományegyetem a képzés teljes vertikumát, illetve a képzési területek teljes palettáját tekintve olyan intézménnyé váljon, amely naprakészen kapcsolódik az aktuális munkaerő-piaci elvárásokhoz, regionális, hazai és nemzetközi szinten is. Mindennek alapja a kompetenciaalapú és gyakorlatorientált tudás. Ennek biztosításához elengedhetetlen a vállalati szereplők bevonása az oktatásba, például duális képzések formájában.


IMG_4465


Az SZTE kiemelt partnere az EPAM


A Szegedi Tudományegyetem Alma Mater díjat minden évben olyan cég vagy szervezet kapja, amely az SZTE-vel szoros tudományos és szakmai kapcsolatot ápol, támogatja céljainak megvalósítását és kiemelt foglalkoztatója a Szegeden végzett hallgatóknak. Az idei díjazott az EPAM.

A cég társadalmi felelősségvállalás stratégiájának kiemelt része az oktatás. Az EPAM eKids program célja, hogy a fiatal generációnak, már egészen általános iskolás korosztálytól kezdve, megmutassa az informatika szépségeit, az EPAM University Program pedig az egyetemi tanulmányaik mellett segíti a diákokat, hogy kiegészítsék tudásukat olyan kompetenciákkal, amelyek szükségesek ahhoz, hogy helyt álljanak a globális IT szektorban az egyetem elvégzése után.


IMG_4499


– Szegedi irodánkban 350 munkavállalót foglalkoztatunk, közülük közel kétszázan a Szegedi Tudományegyetemen végeztek, elsősorban informatikai képzésen. Nagy hangsúlyt fordítunk az egyetem szakmai és anyagi támogatására. Munkatársaink több mint 10 kurzust tartanak az egyetemen, 7 mentorral veszünk részt az SZTE Alma Mater alumni mentorprogramban. Az SZTE Természettudományi és Informatikai Karával és a Juhász Gyula Pedagógusképző Karával szerződésben állunk és szakmai gyakorlati helyeket biztosítunk a jelentkező hallgatóknak, emellett pedig rendszeresen részt veszünk az SZTE Őszi és Tavaszi Állásbörzéjén is – fogalmazott Győri Judit, az EPAM System Kft. képzési programokért felelős projektmenedzsere.


SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. augusztus 02.

nyito_PB

Hogyan változik a lakosság véleménye egy sportesemény alatt? Milyen társadalmi hozadéka van egy nemzetközi sporteseménynek? Polcsik Balázs, az SZTE JGYPK Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasa többek között ezeket a kérdéseket járta körül nyertes pályázatában. A fiatal kutatót tapasztalatairól és eredményeiről kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 19.
  17:00 - 18:00
  A Trianonról közérthetően és a Trianon Nagy Háború alatti előzményeiről, az Osztrák-Magyar Monarchia bukása c. kötetekről beszélgetés Bencsik Péterrel (BTK Jelenkortörténeti Tanszék), Gulyás Lászlóval (JGYPK Alkalmazott Társadalomismereti és Kisebbségpolitikai Intézet) és Döbör Andrással (JGYPK dékán).
  Az esemény ingyenes, és nem kötött könyvtári tagsághoz.
 • szeptember 19.
  18:00 - 19:00
  „Szubjektív prezentációs elődás a Giotto-kápolnáról (Padova), a S. Vitalis, a St. Apollinaris templom, a Galla Pracidia mauzóleum (Ravenna) mozaik műalkotásairól, valamint az Aquileia padló mozaikjairól.”
 • szeptember 19.
  18:00 - 19:00
  Az SZTE JGYPK Művészeti Intézete és a SZÖG-ART Művészeti Egyesület szervezésében
 • szeptember 19.
  18:00 - 19:00
  FONTOS! A beszélgetésre ezúttal az American Corner helyiségében kerül sor, ezért kérjük, részvételi szándékod jelezd az alábbi linken: https://forms.gle/eoeGHb3zt2YcLG949
  ÚJ! A Fotósok Amerikában című előadások olyan vendégek meghívásával kerülnek “műsorra”, akik fényképeztek az Államokban vagy szakmai, elméleti munkát végeztek az Amerika - Magyarország tengelyen. Akik testközelből élték meg a természeti csodákat és a nyüzsgő (vagy épp szellemjárta) városokat, saját képeik segítségével kalauzolnak minket a távolba. Ezt kiegészítve olyan elméleti hátteret igyekszünk felépíteni a további előadásokkal (beleértve az Amerikai fotósok sorozatot is), amelybe a hallgatóság könnyedén beleillesztheti az ott járt alkotók élményeit, érzelmeit. Első vendégünk Kurucz Árpád, aki 2006-tól 2015-ig a Népszabadság, jelenleg a Getty Images, az Anadolu Images török hírügynökség és a Magyar Nemzet fotósa. Fontosabb díjai: 2010 Picure of the Year International első díj, Ringier International Photo Award, Magyar Sajtófotó pályázatokon különböző kategóriadíjak, Munkácsi Márton kollekció díjak. Képeit jelentette már meg a New York Times, a Time, a Getty Images és a Politico is.
 • szeptember 20.
  08:30 - 12:15
  A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Részvételi szándékát kérjük jelezze legkésőbb 2019. szeptember 16. 12.00 óráig a szocmunka@etszk.u-szeged.hu email címen.
  Program:
  8.30-9.00 Regisztráció
  9.00-9.10 Köszöntő
  Héderné Dr. Berta Edina dékán; SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar
  9.10-9.40 Hová is tettem? Demenciával járó kórállapotok felismerésének és ellátásának irányelvei
  Dr. Pákáski Magdolna tudományos főmunkatárs, osztályvezető; SZTE ÁOK Pszichiátria Klinika
  9.40-10.10 Ráncok – egy barátság története az Alzheimer-kór árnyékában
  Dr. Baginé Dr. Tóth Erika Hajnalka osztályvezető főorvos; SZTE ÁOK Pszichiátriai Klinika
  10.10-10.25 Kávészünet
  10.25-10.55 Demencia a beteg szemszögéből
  Kőműves Zsuzsanna Judit felnőtt klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus
  10.55-11.10 Én és a demencia
  Szabó Sándorné érintett családtag
  11.10-11.40 Tánccal a demencia ellen – mozgás, öröm, agytorna 50 év felett
  Tyukász Brigitta gyógytornász, szenior táncoktató; Odú Központ, Pedagógiai Szakszolgálati Intézmény, Szeged
  11.45-12.15 Séta az Erzsébet ligetben a Belvárosi híd újszegedi hídfőjéig