Bezár

Hírarchívum

SZTE ETSZK: 4 ország 4 egyeteme a nemzetközi találkozón

SZTE ETSZK: 4 ország 4 egyeteme a nemzetközi találkozón

2015. szeptember 23.
2 perc

Finn, ír, román partner intézménnyel erősítette meg kapcsolatait a Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar.

„Mesterképzés.” „Munkaerőpiaci igény.” „Szakirányú továbbképzés.” „Nemzetközi képzési környezet kialakítása.” Ilyen és ehhez hasonló „kulcsszavak” hangzottak el az Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar által szervezett, 2015. szeptember 18-19. közötti nemzetközi találkozón.

 

 

Továbbépített hagyomány


etszk nemzetkozi konfA cél: az oktatási és kutatási együttműködés fejlesztése. A program hátterét a TÁMOP 4.1.1.C „Az élettudományi-klinikai felsőoktatás gyakorlatorientált és hallgatóbarát korszerűsítése a vidéki képzőhelyek nemzetközi versenyképességének erősítésére” című pályázat jelentette.


Az SZTE ETSZK vezetői és oktatói vendégül látták a Queen's University (Belfast, Írország), a Mikkeli University (Savonlinna, Finnország) és a West University (Temesvár, Románia) képviselőit. Mert nagy hagyományokkal rendelkezik az SZTE ETSZK a nemzetközi kapcsolatok építésében és működtetésében.

 

 

Az Erasmus+ lehetőségei


etszk nemzetkozi konf2– Elmélyítettük a már meglévő partneri együttműködéseket – jelentette ki Héderné Berta Edina. Az SZTE ETSZK általános dékánhelyettese példaként említette, hogy double degrees programban dolgoztak együtt az ír és a finn egyetemmel például az ápolás és betegellátás szakon az ápolás szakirány fejlesztéséért. A román intézménnyel közös kutatási projekten dolgozott az SZTE ETSZK. Most azért találkoztak a partnerek, hogy új irányt keressenek az együttműködésnek.


Az Erasmus+ részeként – többek között – közös képzéseket, nyári intenzív kurzusokat, mesterkurzusokat lehet indítani, de a széles stratégiai partneri együttműködésben is nagy lehetőségek rejlenek.


A finn kollégák például működtetnek egy, a graduális képzéstől független programot is.. E modell a hallgatói jogviszonnyal még nem rendelkező fiatalok számára is vonzó. Az így a vonzáskörünkbe kerülő érdeklődőnek igazolást adhatunk arról, hogy részt vett a programban – említett egy újszerű, a fizioterápia terén jól működő formát az együttműködésre az SZTE ETSZK dékánhelyettese. Hozzátette: az ápolói szakirány, a hungaricumnak számító védőnői képzés iránt is nagy érdeklődés mutatkozott – például az írek, a finnek részéről.

 

 

Látogatás és tárgyalás


Az SZTE ETSZK rendezvényének vendégei – a finn, ír és román intézményekből érkezett dékánok, dékánhelyettesek, vezető oktatók – meglátogatták az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjához tartozó Invazív kardiológiai osztályt, a Hemodinamikai Labort, a Neurológiai Klinika Stroke osztályát, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikát és a Központi Fizioterápiás Osztályt.


Az SZTE ETSZK Temesvári körúti épületében lezajlott tárgyalás központi témája a már működő kapcsolatok fejlesztésére vonatkozott. Kulturális programmal zárult az SZTE ETSZK nemzetközi rendezvénye.


SZTEinfo – Ú. I.

Fotók: M. D.

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek