Bezár

Hírarchívum

Fulbright, a kihagyhatatlan amerikai ösztöndíj lehetőség

Fulbright, a kihagyhatatlan amerikai ösztöndíj lehetőség

2015. március 31.
2 perc

A 2016-2017-es tanévben az Amerikai Egyesült Államokba szóló Fulbright ösztöndíj pályázatokról tartottak ismertető előadást 2015. március 31-én a szegedi egyetemistáknak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Rendhagyó tájékoztatót tartottak a Szegedi Tudományegyetemen a hallgatóknak és oktatóknak szóló amerikai ösztöndíj lehetőségekről.

 


Szenátor alapította


A világszerte elismert Fulbright ösztöndíj program kétoldalú lehetőséget biztosít: amerikai és magyar hallgatók tehetnek látogatást a másik fél egyetemén.

A Fulbright szenátor által 1946-ban alapított programhoz hazánk a magyar koronázási ékszerek visszakerülése után csatlakozott, és azóta több, mint kilencszáz magyar állampolgárnak adatott meg az észak-amerikai földrészen való tanulás és kutatás lehetősége.

 


Mérföldkő az életúton


Nagy Katalin professzor, az SZTE nemzetközi kapcsolatokért felelős rektori főmegbízottja köszöntőjében elárulta: ő maga is sok szállal kötődik a Fulbright programhoz. 2002-ben ugyanis ő is részese lehetett egy Fulbright tanulmányútnak, amely meghatározóvá vált számára.

„A Fulbright ösztöndíj mindenki életében mérföldkő lehet, és aki csak teheti, tegyen vele próbát!” – bíztatta a teremben összegyűlt nagyszámú hallgatóságot.

 

Fulbright_osztondij_lehetosegek_FOK_KDZS_2015._marcius_31
Fulbright, a kihagyhatatlan amerikai ösztöndíj lehetőség - GALÉRIA


Ajánlólevél is kell


Brückner Huba, a szervezet elnöke ismertette mindazt, amit a pályázásról tudni érdemes. A Fulbright ösztöndíjnak hála a posztgraduális képzésben résztvevő hallgatók, valamint az egyetem kutatói és oktatói több hónapot tölthetnek a több ezer amerikai egyetem egyikén.

A hallgatók 4-9 hónapig lehetnek a vendéglátó intézményben. A pályázáshoz szükséges: magyar állampolgárság, legalább 2015. júliusig megszerzendő diploma (mesterfokozatúak előnyben), TOEFL iBT/TOEFL ITP nyelvvizsga, és három ajánlólevél.

A kutatóknak és oktatóknak az 1-2 szemeszteres amerikai tartózkodáshoz – a fentieken felül – szükségük van az amerikai fogadóintézet meghívólevelére.

 


Nagy adag élmény


Brückner Huba szavaiból kiderült, hogy a Fulbright Bizottság nagy hangsúlyt fektet arra, hogy magas színvonalú szakmai tapasztalatszerzésben lehessen részük azoknak, akik sikeresen pályáztak. Az ösztöndíj alkalmazkodik a választott amerikai intézmény által megkövetelt színvonalhoz, fedezi a havi ellátmányt, a szállás díját, a kutatást, a repülőjegy árának a felét, sőt: még a kísérő családtagok után is biztosít támogatást.

A matematikus Vas Gabriella tavaly vett részt a Fulbright programban: négy hónapot töltött a New Jersey-i egyetemen. Rengeteg érdekes élményt, valamint gyakorlati tanácsot osztott meg a hallgatóközönséggel, így fokozta az érdeklődést a Fulbright ösztöndíj iránt.

 

További részleteket olvashatóak a pályázati lehetőségekről a Fulbright honlapján.


SZTEinfo – Ő. T.

Fotók: KDZS

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek