2019. november 14., csütörtök
EN

Ápoló MSc Gyakran Ismételt Kérdések


1. Milyen képzési rendszerben lehet ápoló mesterképzésben tanulni Szegeden?
Nappali és levelező munkarendben egyaránt meghirdetésre került a képzés. Az egyes képzések tényleges indulásáról a felvételi folyamat során kaphat tájékoztatást.


2. Milyen tanulmányi kötelezettségekkel jár a mesterképzés Szegeden?
A konzultációk levelező munkarendű képzésben szorgalmi időszakban havonta egy hét (hétfőtől péntekig) történnek. Ez nem tartalmazza a területi gyakorlatok teljesítését, mely az első és a második félévben egy hét, a harmadik félévben két hét további elfoglaltságot jelent.


3. Mennyi a mesterképzés időtartama?
1.5 év (azaz 3 szemeszter).


4. Milyen végzettséggel lehet ápoló mesterképzésre jelentkezni?
A törvényi szabályozás értelmében jelenleg ápoló BSc (vagy ezzel egyenértékű főiskolai ápoló oklevél, pl. diplomás ápoló) végzettséggel lehet mesterképzésben folytatni tanulmányokat.


5. Jelenleg ápoló BSc szakirányon tanulok, a 8. szemeszterben. Jelentkezhetek-e mesterképzésre?
Természetesen igen. Ebben az esetben a végzettséget igazoló okiratot (ápoló oklevelet) legkésőbb a felvételi elbeszélgetés alkalmával kell benyújtani.


6. Befejeztem a tanulmányaimat ápoló BSc szakirányon, sikeres záróvizsgát tettem, de a nyelvvizsga-követelmény teljesítésének hiányában nem vehettem át az oklevelemet. Jelentkezhetek-e ebben az esetben mesterképzésre?
Nem. Amennyiben Ön nem mentesül az oklevél nyelvi követelményeinek teljesítése alól, nem kezdhet további tanulmányokat mesterképzésben (tehát az abszolutórium megszerzése nem jogosít mesterképzésben való részvételre).


7. Életkoromból vagy más okból adódóan mentesültem az alapképzés nyelvi követelményeinek teljesítése alól. Mentesülök-e a nyelvvizsga-kötelezettség alól a mesterképzésben is?
2016 szeptemberétől a Felsőoktatási Törvény értelmében csak azok kezdhetik meg tanulmányaikat mesterképzésben, akik rendelkeznek államilag elismert, középfokú (B2) komplex (C-típusú) nyelvvizsgával. Ennek megfelelően függetlenül attól, hogy az alapképzésben korábban Ön mentesült a nyelvi követelmények alól, a mesterképzésre történő felvételének feltétele a fenti nyelvi követelményeknek történő megfelelés.
A kérdésről részletesen tájékozódhat az alábbi linken:

http://emmiugyfelszolgalat.gov.hu/nyelvvizsga/altalanos-tudnivalok/altalanos-tudnivalok


8. A képzés során teljesíthetem-e a területi gyakorlatomat a lakóhelyemhez közeli intézményekben, vagy kötelező minden gyakorlatot Szegeden teljesíteni?
Elvi akadálya nincs a területi gyakorlatok Szegeden kívüli teljesítésének. Erről a kérdésről a képzés során az adott gyakorlatért felelős oktatótól kaphat részletesebb tájékoztatást.


9. Mikor lesz a felvételi elbeszélgetés?
A pontos időpontról a felvételi folyamat során kap értesítést.


10. Hogyan zajlik a felvételi elbeszélgetés?

A felvételi elbeszélgetés három részből tevődik össze. Ezek:

  1. a jelentkező bemutatkozása, képzési motivációjának rövid felmérése,
  2. a jelentkező alapképzésben készített szakdolgozatának rövid (10 perces) bemutatása, prezentáció segítségével (MS Powerpoint, Prezi,stb.),
  3. egy témakör bemutatása a www.felvi.hu oldalon is meghirdetett témacsoportokból (max. 10 perc). A témakör kiválasztása tételszerűen, a beszélgetés során történik.

   11. Hol tájékozódhatok a képzésről?

   Első lépésként javasoljuk a http://www.felvi.hu/felveteli/egyetemek_foiskolak/!IntezmenyiOldalak/meghirdetes.php?meg_id=15624 felkeresését.