2020. február 23., vasárnap
EN

Védőnőképző Intézmények hallgatóinak találkozója

Heim Pál, Bókay János, Berend Miklós, Tauffer Vilmos 1915. június 13-ára tűzték ki az országos anya- és csecsemővédő szervezet alakuló ülését. Az alakuló szövetség munkájába a hazai politikai élet, az arisztokrácia, illetve az orvosi kar prominensei is be kívántak kapcsolódni. A Stefánia Szövetség elsődleges munkaterületei között a terhes nők, a szülő nők, a gyermekágyas nők és a szoptató nők védelmét (anyavédelem), valamint az újszülöttek, csecsemők és kisgyermekek védelmét jelölte meg. Az 1932-ben alakult Zöldkeresztes Egészségvédelmi Szolgálat legfőbb célkitűzése a csecsemőhalálozás elleni küzdelem, az anyák és csecsemők egészségvédelme volt. A Zöldkeresztes védőnők munkájukat kezdetben falun végezték. Hazánkban a védőnőképzés 1930-ban indult meg Budapesten a Rockefeller Alapítvány segítségével 1925-ben megalapított Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) keretein belül. Későbbiekben az OKI feladata a megelőző egészségvédelem szervezése és irányítása, a közegészségügyi tudomány gyakorlati előmozdítása volt. Feladataik kiterjedtek az iskola egészségügyre, a nemi betegségek és tuberculosis elleni küzdelemre, a szegény betegek otthoni ápolására és a családok szociális gondozására. Az általános egészségvédelmi munka fejlődése több védőnő képzését tette szükségessé, ezért 1938-ban megalapították a szegedi intézetet, szintén az OKI keretein belül.

Az elmúlt száz évben folyamatosan változó feladatok és körülmények mellett megmaradt a védőnői szolgálat. Mára már az EU több országában is tervek között szerepel, hogy átvegyék a Magyarországon már egy évszázada működő modellt, és bevezetésre kerüljön a hazaihoz hasonló védőnői szolgálat.

 

2015. április 22-23-án közös programot szervezünk a hazánkban védőnőképzést folytató intézményeknek. Az öt egyetem hat képzőhelyéről érkeznek vendégek, hallgatók és oktatók Szegedre.


A találkozó programja

2015 április 22. szerda

 • 1100 - 1200  Vendégek fogadása (Temesvári krt-i épület)
 • 1200 - 1600 Karok közötti vetélkedő (Temesvári krt-i épület)
  Résztvevők: Debreceni Egyetem, Miskolci Egyetem, Pécsi Tudományegyetem, Semmelweis Egyetem, Szegedi Tudományegyetem csapatai
 • 1615 - 1715  Sárkányhajózás a Tiszán (tervezett)
 • 1800 - 2100 Fogadás
  A karok hallgatói bemutatják intézményüket, ezt követően vacsora és ismerkedés.
 • 2100 Fakultatív program – Éjszakai fürdőzés az Anna-fürdőben 

2015 április 23. csütörtök

 • 900 - 1000  Reggeli (Temesvári krt-i épület)
 • 1000 - 1300 Tudományos Ülés(Temesvári krt-i épület 223. terem)
  Karonként 2-2 hallgató tudományos előadása
  Vetélkedő eredményhirdetése
  Program zárása
 • 1300- 1400Ebéd 


A programok helyszíne
: Szeged, Temesvári krt. 31. (Karunk „A” épülete)

 

A programokra minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 

A program támogatói:

SZTE ETSZK

SZTE ETSZK PEGT

MAVE Főiskolai szakosztály

MEDICINA KÖNYVKIADÓ


 Friss Hírek RSS

SZTE ETSZK Friss hírek