2020. június 4., csütörtök
EN

mintaparlament-gombotnyomo-kez-400x400-resize

Mint-a-Parlament

Egyetemistaként megérteni a magyar közélet és politika kihívásait, összetett feladat. A Mint-a-Parlament szimulációs játék célja éppen ezért abban rejlik, hogy az egyetemisták átéljék és megismerjék testközelből a törvényhozók munkáját, és kipróbálhassák magukat a képviselők szerepében. Ezáltal elméleti ismereteiket a gyakorlatban kamatoztathatják.

A Mint-a-Parlament egy ideális helyzetet modellez, ahol a képviselők (egyetemisták) konszenzusra törekednek egy-egy vita során. Az érdeklődő csoportok egy fiktív frakcióprofillal és egy a frakció által készített törvényjavaslattal tudnak jelentkezni a programra. A benyújtott törvényjavaslatok közül egy kerül kiválasztásra, melyet a szakmai zsűri által legjobbnak talált hat csoport vitathat meg a parlamenti ülésnapon.

Az egy hónapos felkészülési idő alatt a frakcióknak lehetőségük van a tárgyalt törvényjavaslatokhoz egy-egy módosító javaslatot írni, egyeztetni a frakciók közötti együttműködésekről, megválasztani az Országgyűlés tisztségviselőit, valamint a bizottságok elnökeit. Az ülésnapon sor kerül a törvényjavaslat általános vitájára, majd bizottságokban a módosító javaslatokat tárgyaló részletes vitára, frakcióülésekre, végül a zárószavazásra. A program végén a részt vevő csoportok sajtótájékoztatót tartanak, és véleményt nyilvánítanak a meghozott új törvényről.


Következő ülésnap 2019. április 26.


A Mint-a-Parlament soron következő ülésnapján a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karának frakciója, a Közös Értékek Képviseletében (KÉK) által benyújtott, „az országgyűlési képviselők választhatóságának korlátozásáról” szóló törvényjavaslatot vitatják meg a résztvevők.

A rendezvényre 20 fős egyetemista csoportok jelentkezését várjuk. A jelentkezés során előnyt élveznek azok az egyetemek és intézmények, amelyek még nem vettek részt korábban Mint-a-Parlament ülésen. A jelentkezéshez nem kell más, csupán a jelentkezési lap kitöltése, egy logóval ellátott frakcióprofil, továbbá egy módosító javaslat készítése és azok elküldése az alábbi email címre:

mintaparlament@parlament.hu

A jelentkezett csoportok közül a szervezők ötöt választanak ki, a benyújtott frakcióprofil és módosító javaslatok minősége, és a jelentkezési gyakoriság alapján.

Helyszín: Országház (1055 Budapest, Kossuth tér 1-3.)

Időpont: 2019. április 26. (péntek)
Felhívjuk figyelmüket, hogy az időpontok a parlamenti programok függvényében változhatnak.

Forgatókönyv:

  • általános vita
  • bizottsági ülés
  • frakcióülés
  • Törvényalkotási bizottság ülése
  • zárószavazás
  • sajtótájékoztató

Jelentkezés határideje: 2019. április 5. (péntek) 9:00-ig

Résztvevők kihirdetése: 2019. április 8. (hétfő) 16:30-ig

A kiválasztott frakciók profilját és az általuk benyújtott módosító javaslatokat a kihirdetés napján közzétesszük, ezzel segítvén a pártok közötti szövetségek kialakítását.További kérdések esetén az alábbi elérhetőségek egyikén tájékozódhatnak.


Lengyel Eszter
+36 1/441-4378
mintaparlament@parlament.hu
https://www.facebook.com/mintaparlament

Mint-a-Parlament