Bezár

Tudományos diákkör

Tudományos Diákköri Konferencia - 2012.

Tudományos Diákköri Konferencia - 2012.

2012. május 08.
2 perc

A Tudományos Diákköri Konferencia Egészségtudományi szekcióját 2012. április 18- án tartotta Karunk. A rendezvényen négy előadást követhetett figyelemmel az érdeklődő hallgatóság.

Az első előadást Fekete Marietta védőnő szakirányos hallgató tartotta „Roma fiatalok fogamzásgátlási ismereteinek és szokásainak vizsgálata egy Dél-alföldi kistérségben” címmel. Vizsgálati módszerük a kikérdezés- a kérdőív- volt, mely véletlenszerűen, de célzottan a 15- 30 éves roma nők fogamzásgátlási ismereteire és szokásaira irányult. Többek között megállapította, hogy megkérdezettjei ismeretei hiányosak a vizsgált témában. Következtetése szerint a védőnő egészségnevelő tevékenysége akkor lehet hatékony, ha megismerkedik a roma családokkal, elnyeri bizalmukat. Mindezt úgy, hogy figyelembe veszi szokásaikat.

Másodikként Józsa Anett gyógytornász szakirányos hallgató kutatását hallhattuk, címe „Core tréning alkalmazása a sportsérülések prevenciójában”. A core tréning során a törzs stabilitásért felelős izmokat eddzük, ezzel biztosíthatunk fix alapot a végtagok elmozdulásához. Céljuk a sportsérülések megelőzése volt. Az erősítést edzésprogrammal valósították meg. A programban három csoportot alakítottak ki, akik három különböző eszköz segítségével dolgoztak. Három mérést végeztek funkcionális tesztek segítségével. Egyik eszközzel sem tudtak kimutatni jelentősebb növekedést, viszont minden alanynál egyértelműen kimutatható volt a javulás.


Harmadik előadó Kanyó Krisztián gyógytornász szakirányos hallgató volt. „A szomatoszenzoros talpi ingerlés hatása a statikus egyensúlyi paraméterekre polyneuropathia diabeticában szenvedő betegek körében” című tanulmányát kísérhettük figyelemmel. A mechanikai ingerlés hatását vizsgáló megelőző tanulmányok alapján feltételezték, hogy az általuk alkalmazott stimuláció hatására csökken a testtömeg középpont kitérése nyugodt állás közben polyneuropathia diabeticában szenvedő betegek körében. A taktilis érzékenységet SenseLab Aesthesiometer segítségével mérték fel a talp meghatározott hat pontján. A statikus egyensúlyi paramétereket NeuroCom Basic Balance Masterrel vizsgálták. Vizsgálatuk igazolja, hogy a talpi mechanikai ingerlés hatékony a taktilis érzékenység és a poszturális stabilitás fokozásában.


Az utolsó bemutatót Tóth Lilla ápoló szakirányos hallgató tartotta „A teljes gégeeltávolításon átesett betegek életminősége” témában. Vizsgálatuk célja a gégeexstirpált emberek életminőségének felmérése volt. Szegedi és budapesti rehabilitációs klubokba járó betegek körében végeztek felmérést, kérdőíves módszerrel. A kutatásból kiderül, hogy a betegek korábbi élete teljesen megváltozott, főként a kommunikáció nehézsége miatt a társas kapcsolataik, közösségi életük romlott. Következtetésében arra jutott, hogy a rehabilitáció fejlesztésével, a klubokhoz való hozzáférés javításával a betegek életminősége javulna.


A zsűri döntése szerint első helyezést Kanyó Krisztián nyerte el, második helyezést Tóth Lilla kapta. Két különdíjat kiérdemelt hallgatónk Fekete Marietta és Józsa Anett lett.


Pósa Gabriella

TDK tanárelnök

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek