Bezár

Hírarchívum

fizio_jubileum

Főhajtás a nagy elődök előtt

Főhajtás a nagy elődök előtt

2015. november 20.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Karának Fizioterápiás Tanszéke által, a 25 éves Gyógytornászképzés alkalmából rendezett, a Főhajtás a nagy elődök előtt című jubileumi rendezvénye sikeresen lezajlott. Több, mint kétszázan látogatták meg az intézményünket ezen alkalomból. A tudományos ülés fő célja a tiszteletadás mellett a közös ünneplés volt.

Az előadásokban hallhattunk a legújabb tudományos előrelépésekről vagy akár az elmúlt és 25 oktatási év eseményeiről. Dr. Barnai Mária dékán asszony megnyitója után elkezdődtek a színvonalas előadások. Számos korábbi nagy tudású oktató elevenítette fel bennünk előadásaik hangulatát. Nagy örömünkre szolgált, hogy a Tanszék alapítója Prof. Dr. Mészáros Tamás szemszögéből is láthattuk a gyógytornász képzés múltját, változásait és jelenét. Dr. Dibó György a Parkinson-kór tüneteinek és kezelésének számos aspektusára rávilágított. Prof. Dr. Simonka János Aurél a perifériás idegsérülések és plexus brachiális károsodások legfrissebb sebészi és fizioterápiás kezeléseit vázolta fel részletesen. Prof. Dr. Somfay Attila légzésfunkciós paraméterekkel gazdagon meghintett előadása a COPD kezelésének összetettségére hívta fel a figyelmet. Dr. Kádas Éva figyelemfelkeltő előadásában próbált meg rendet tenni a különböző fizioterápiás módszerek között. Thékes Lászlóné „Cini” előadásával zárult a délelőtt programja, emlékei, visszaemlékezései érzelmi húrokat is megpendítettek.

Az ebédidő lehetőséget biztosított, hogy rég nem látott évfolyamtársak, kollégák elevenítsék fel a múltat.


A délutáni előadások sorát Dr. Barnai Mária légzési fizioterápia evidenciáiról szóló összefoglalója nyitotta. Dr. Nagy Edit az egyensúlyfejlesztés tényeit, trendjeit, különlegességeit mutatta be szemléletesen. Dr. Domján Andrea a talpi mechanoreceptorok stimulációja és a poszturális kontroll közötti összefüggéseket és kutatási irányokat mutatta be. Pósa Gabriella az osteoporosis prevenció újdonságait prezentálta. Fehér-Opletán Andrea a közlekedési balesetben sérültek funkcionális állapotváltozásának és a pszichológiai státusznak az összefüggéseit vázolta fel. Az előadások sorát Babicz Tamás zárta, a gyógytorna lelki határaival is foglalkozó előadásában.

A rendezvényt Dr. Barnai Mária dékán asszony zárta.

 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek