ETSZK Hírarchívum  --  ETSZK 2015. Február

TDK Egészségtudományi Szekció

tdk_2015

A Tudományos Diákköri Konferencia Egészségtudományi szekcióját 2015. február 11- én tartotta Karunk. A rendezvényen kilenc előadó mérette meg magát a zsűri és az érdeklődő hallgatóság előtt.

2015. február 13.

A Tudományos Diákköri Konferencia Egészségtudományi szekcióját 2015. február 11- én tartotta Karunk. A rendezvényen kilenc előadó mérette meg magát a zsűri és az érdeklődő hallgatóság előtt.

Elsőként Bakó Pál (ápoló szakos hallgató) ismertette kutatási eredményeit A kontrollált hypothermia kivitelezésének és a szövődmények megelőzésének ápolói feladatairól. Az általa ismertetett módszer hatékonynak mutatkozik a betegek ellátásában. Azt vizsgálta két intézményben, hogy az ápolók mennyire képzettek és mennyire ismerik ezt az ellátási formát.

Bauer Petra (szociális munkás szakos hallgató) Az iskolai szociális munka jelentőségéről készítette előadását. Többek között arról is beszélt, hogy az egyre inkább megjelenő szociális problémák jelentőségteljessé teszik a „professzionális segítő rendszeres jelenlétét”. Hangsúlyozta azt, hogy az iskolai szociális munkások feladatköre még nem elég ismert, ezért jelentőségét nem igazán tudják felmérni az iskolákban. A megismertetésen kívül az együttműködés fontosságát emelte ki, a hatékony segítségnyújtás érdekében.

Bényi Debóra Rózsa (ápoló szakos hallgató) az Ápoló hallgatók elsősegélynyújtási ismereteit mérte. Azt vizsgálta, „hogy az ápoló hallgatók milyen elméleti illetve gyakorlati tudással rendelkeznek az elsősegélynyújtás kurzus megkezdése előtt, után és fél év elteltével”. Felméréséből kiderült, hogy a készségek fenntartásához elengedhetetlen a rendszeres ismeret felelevenítés mind elméletben, mind gyakorlatban.

Demsa Andrea (szociális munkás szakos hallgató) Magyarországi Roma nők kettős elnyomása a hétköznapokban címmel tartotta előadását. Választ keresett arra, hogy mik azok a folyamatok és mechanizmusok, amelyek kialakítják a különbséget „férfi és nő között a cigány etnikum körében, ezzel létrehozva azt a negatív státuszt, amit a „kisebbségek kisebbsége” fogalmának szoktak nevezni”.

Fejes Renáta (szociális munkás szakos hallgató) A művészet szerepe a serdülőkori depresszió kezelésében című tanulmányát kísérhettük figyelemmel. Legfőbb célkitűzései közé tartozott, hogy megtalálja „a szociális munka azon területeit, ahol a művészet sikeresen alkalmazható eszköz lehetne a választott célcsoporttal folytatott segítő kapcsolat során”, illetve felmérje a művészetterápia ismertségét és elterjedését.

Herédi Angéla (ápoló szakos hallgató) kutatatása témája Az ápolók tudásszintjének felmérése intézeten belüli újraélesztés kapcsán. A felmérése célja, hogy megismerjék a szakdolgozók felkészültségét az újraélesztéssel kapcsolatban és „hogy a minimumfeltételeknek megfelelően megtalálható- e minden eszköz az osztályokon egy újraélesztéshez”. Vizsgálatában arra mutat rá, hogy a jelenlegi képzési rendszer nem kielégítő.

Kósa Katalintól (szociális munkás szakos hallgató) A hátrányos helyzetből adódó egészségügyi nehézségek összehasonlítása XIX. kerületi általános iskolás diákok körében készített vizsgálatát hallgathattuk. A kérdőívével 4 kérdéscsoportot vizsgált: általános egészségügyi állapot, szexualitással és káros szenvedélyekkel kapcsolatos kérdéseket, illetve jövőképpel kapcsolatos kérdéseket.

Seres Dóra Katalin (gyógytornász szakos hallgató) vizsgálata A gátizomtorna hatása az inkontinencia tüneteire irányult. „Magyarországon minden második nőt érinti az inkontinencia problémája”. A vizsgálat kérdőív és fizikális vizsgálat segítségével készült, a felmérést követően tornaprogramon vettek részt az alanyok. Az alkalmazott terápia hatékonyságát sikerült bizonyítani.

Szabó Kinga(gyógytornász szakos hallgató) Callanetics® torna és a Callanetics® gyakorlatokkal kombinált gátizom kontrakció hatása a kontinenciára tanulmányát mutatta be a rendezvény zárásaként. „Egyre több kutatás foglalkozik a gátizmok indirekt úton történő erősítésével”, ezért alkalmazták a fent említett módszert. „A torna hatására csökkent a stresszinkontinencia tüneteinek előfordulása”, tehát eredményesnek bizonyult a terápia, bár az elemszám egyelőre még alacsonyabb volt.

 

 

A zsűri döntése szerint a következő díjak kerültek átadásra:

I. díj: Herédi Angéla

II. díj: Bakó Pál

III. díj: Szabó Kinga

Farkasinszky Terézia Alapítvány Különdíja: Fejes Renáta

Kari különdíj: Demsa Andrea

MESZK Csongrád Megyei Területi Szervezet Különdíja: Bakó Pál

 

Gratulálunk az előadóknak és felkészítőiknek!

Pósa Gabriella

image0064_230x154.png

Legolvasottabb

Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar

Rendezvénynaptár *

    Címkefelhő