Bezár

Hírarchívum

vedono_centenarium_nyito

Védőnőképző Intézmények találkozója

Védőnőképző Intézmények találkozója

2015. április 23.
2 perc

2015 április 22-23-án került megrendezésre a Védőnőképző Intézmények találkozója az SZTE ETSZK Preventív Egészségügyi Gondozás Tanszék szervezésében.

5 egyetem 6 képzési helyéről érkeztek vendégek. Minden képzési központból 3 hallgató és egy oktató érkezett. Az első nap szendvicsebéddel fogadtuk a vendégeket, melyet a tanszék dolgozói készítettek. A megérkezést követően a vendégeknek bemutattuk az épületet, a demonstrációs termeket, a tankonyhát, melyben III éves védőnő hallgatói segítettek.


A nap egyik kiemelkedő eseménye volt az akadályverseny, ahol az elmúlt 100 évben zajló védőnői feladatokat kellett megoldani a hallgatóknak. Volt textilpelenkázás a 40-es évekből, csípőficam kezelése a 70-es évek elején, csecsemőtáplálás a 1982-ben. Egyszerű, rövid védőnői szituációkba kellett belekapcsolódniuk, és helyes megoldásokat adni a szülőknek. Tárgyi tudásukat egy kvíz kitöltésével mutathatták meg, mely szintén a múlt eseményeire épült. A hallgatók számára igazi megmérettetés volt, amikor az egyik akadálynál, belépve a terembe, egy lakásban találták magukat, ahol egy apuka nagyon rosszul érezte magát, csak a gyermeke volt otthon, nekik kellett elvégezni a beteg ellátását, és végül a helyzet úgy hozta, hogy a reanimációját is.


A verseny után következett a csapatépítés, egy hajóban evezve, próbálhattuk ki a sárkányhajózás rejtelmeit.

A nap zárásaként egy vacsora keretében minden intézmény röviden bemutatkozott, így a hallgatók megismerhették egymást, és a képzési központokat is. Jó hangulatban, bár kicsit fáradtan zárult a nap.

Csütörtökön reggel közös reggelivel, az elmúlt nap élményeinek értékelésével kezdődött a nap. Ezt követően Tudományos ülésen mutatta be 13 hallgató kutatási eredményeit, mely által megismerhettük, hogy valóban nagyon szerteágazó területeken vannak feladataink védőnőként.


A program zárásaként került sor az eredményhirdetésekre:

Az akadályversenyt nagy örömünkre a szegedi csapat nyerte, megelőzve a Miskolciakat és a Budapestieket. A győztes csapat tagjai: Palatinus Mirjam, Rácz Patrícia, Tóth Enikő.

A tudományos ülésen holtverseny alakult ki az első helyen.

1. helyezett lett, Lencsés Andrea (ME): A polycystas ovarium szindróma lehetséges okainak és felnőttkori következményeinek vizsgálata valamint Talabér Júlia (SE): Mentális állapot vizsgálata ikerterhesség és ikergyermekágy során című munkájával. Harmadik helyezést ért el Horváth Orsolya: Szülői nevelési stílusok és serdülők viselkedése közötti összefüggések című előadása.


A győzteseknek gratulálunk, és reméljük, hogy felejthetetlen emlékeket vittek haza a vendégeink!

Köszönetet mondunk támogatóinknak, akik segítségével megvalósulhattak a fenti programok.


Dr. Tobak Orsolya, tanszékvezető

Preventív Egészségügyi Gondozás Tanszék

A szegedma.hu hírportál eseményről készült cikke itt érhető el.

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek