fizio_eszkozok

Okoseszközök, terápiás készülékek, mozgáselemző rendszerek – fejlesztések Karunkon

Az emelt szintű ápolási készségfejlesztő demonstrációs termek átadását követően a Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Kara részben pályázati, részben intézményi keretből jelentős mértékben bővítette fizioterápiás eszközparkját. 

A beszerzett készülékek mind az oktatás, mind a kutatás terén új távlatokat nyitnak a hallgatóknak és az oktatóknak, több ritkaságszámba menő eszköz is immár a Kar állományát gyarapítja.


A Zebris CMS-10 ultrahangos mérőrendszer lehetőséget biztosít a testtartás és a gerinc mozgásainak háromdimenziós rögzítésére és elemzésére. A rendszer a WinSpine Pointer kiegészítő segítségével képes a gerinc helyzetének, geometriájának, mobilitásának és koordinációjának analízisére. Kiválóan használható a lumbális, vagy a nyaki gerincszakaszt érintő krónikus fájdalmak eredetének vizsgálatára, mely problémák egyre gyakoribbak, már a fiatal felnőtt korosztályt is érintik. Dr. Domján Andrea főiskolai docens a nyaki gerinc instabilitásának vizsgálatával foglalkozik. Az újonnan beszerzett mérőrendszer előnyeivel kapcsolatban elmondta, hogy a nyaki gerincszakasz szenzomotoros kontrolljának zavara a lokális fájdalmon kívül a nyaki eredetű fejfájás és szédülés kialakulásáért is felelős. Az eszköz lehetőséget ad a nyak és a fej helyzetének elemzésére, a gerincet stabilizáló struktúrák és szabályozás komplex működésének ultrahang alapú rögzítésére, ezáltal a nyaki eredetű problémák azonosítására és optimális kezelési program kidolgozására.


winspine

/Fotó: WinSpine/


Szintén a rendszer részét képező POSTUROMED® készülékkel az egyensúlyi paraméterek és a járás is vizsgálható.


Példagyakorlatok a POSTUROMED® készüléken történő mozgásanalízishez: (videó beágyazva)Az elektroterápiás egységben további négy új eszköz használatba vételét kezdték meg az oktatók, ebben a szemeszterben már a gyógytornász hallgatók is megismerkedhetnek a frissen beszerzett készülékekkel.

PHYSIOMED DEEP OSCILLATION® Personal mélyoszcillációs készülék az elektrosztatikus vonzás és súrlódás következtében a kezelt bőrfelületen rezonanciás rezgést hoz létre, mely fájdalom- és gyulladáscsökkentő, valamint izomrelaxációs hatással bír, emellett segít a fibrózis és a nyirokpangások csökkentésében, megelőzésében.

foto03
/A kezelés során a páciens egy semleges titán elemmel kapcsolódik a készülékhez, a másik csatlakozási felület egy kézi applikátor, vagy egy speciális kesztyű./

A Fizioterápiás Tanszék oktatói, Korom Andrea és Kasza Blanka Bernadett bemutatták, hogy a PHYSIOMED PHYSIOIMPACT lökéshullám terápiás készülék miként stimulálja a szöveteket, ezzel gyógyulási folyamatot generálva olyan betegségek esetén, mint az íngyulladás, a golf- és teniszkönyök, vagy az avaszkuláris csontnekrózis.

foto04
/A lökéshullámok a problémás testtájékra irányítva a szöveteket mechanikailag stimulálják, a kezelés intenzitása 25 szinten módosítható./

PHYSIOMED IONOSON Expert kombinált elektroterápiás készülék alkalmazásával számos kis- és középfrekvenciás kezelés elvégezhető, ilyenek például a diadinamikus áram, interferencia áram, középfrekvenciás izomtréning, ultrahang, TENS vagy a Kots izomtréning. A készülék a PHYSIOVAC vákuumterápiás eszközével kiegészítve szívóhullám terápiához is alkalmazható. A mozgásszervek, a belső szervek, az idegrendszer és a véredények megbetegedéseire, valamint anyagcsere betegségeknél és bőrbetegségeknél bevált módszer, a vákuum és a választható pulzációs módok segítenek a vérkeringés élénkítésében.

foto05 

/A készülék vákuumelektródákkal kombinálva megkönnyíti a terápiát, a tapadásnak köszönhetően a nehezen hozzáférhető és rögzíthető régiókon is lehetővé válik a kezelés./

foto02


Végül egy OPTIKOP PHYSIO CLASSIC lézerkészülék beszerzése is megvalósult. A lézerkezelés, mint fizioterápiás gyógymód klinikai hatásai között szerepel a fájdalomcsillapítás, az ödéma csökkentés, a sebgyógyulás felgyorsítása, és az izomfeszülés csökkentése. Ez a kezelés mind a sportorvoslás, a traumatológia, a reumatológia, az ortopédia, a neurológia, a fül-orr- gégészet, a bőrgyógyászat, a fogászat, a gasztroenterológia, az urológia és az akupunktúra területén is alkalmazható.

foto01
/Nagy teljesítményű asztali készülék diódalézer kezelőfejjel, valamint lézerzuhannyal, védőszemüveggel, választható dózissal és teljesítményellenőrzéssel./

Több közelmúltban beszerzett eszköz már bizonyított a kutatás és oktatás területén, a múlt szemeszterben okosórák, egy légzéstréner és egy mobil spirométer használatára és alkalmazásuk hatásainak vizsgálatára is lehetőség nyílt.

- POWERbreathe K3 használata egyre szélesebb körben elterjedt az egészségügyben, eddig főként tüdőbetegeknél és sportolóknál alkalmazták. Kutatásaim során viszont krónikus derékfájdalomban szenvedő alanyoknál vizsgálom azt, hogy a rekeszizom tréningezése miként hat a többi törzsstabilizáló izomra – mutatta be Dr. Finta Regina főiskolai docens a tízcentis digitális eszközben rejlő lehetőségeket – a gép nemcsak tréningezésre, hanem vizsgálatra is alkalmas: a páciens a készülék csutorarészén keresztül végez mély belégzéseket, így képet kaphatunk a belégző izmok állapotáról.

A pulzusmérő okosórával és mellkaspántokkal kombinált Polar Team segítségével egyszerre akár tíz páciens tréningje monitorizálható. – Nem egyenletes tréningeknél, mint például erősítő, vagy tornatermi edzések alatt eddig nem volt lehetőségünk arra, hogy folyamatosan nyomon kövessük az alany pulzusszámát, – vázolta fel Dr. Barnai Mária tanszékvezető a rendszer előnyeit – a Polar Team alkalmazásának köszönhetően a monitoron egyszerre több személy teljesítménye megfigyelhető, valamint a mozgásprogrammal kapcsolatos észrevételek, megjegyzések rögzítésére is lehetőséget biztosít.

- Egy mobil spirométerrel is növeltük technikai felkészültségünket, a készülék az oxigénfelvétel és a szén-dioxid kibocsátás mértékét vizsgálja hordozhatóságának köszönhetően akár terepen is – folytatta a tanszékvezető asszony.

foto06
/A Polar Team rendszer lehetővé teszi, egyszerre akár tíz sportoló/páciens szívfrekvenciájának folyamatos követését. Fotó: elfutbolytecnologia/

A jövő alap- és mesterképzésben tanuló gyógytornász nemzedékeinek a fent bemutatott eszközök mellett további két új futópad, két lépcsőztetőgép és egy kerékpár ergométer is segítségére lesz, hogy az elméleti tudáson túl kibővített gyakorlati lehetőségekkel ismerkedjen meg.
 Friss Hírek RSS

SZTE ETSZK Friss hírek

2021. május 04.
2021. május 11.

Események

Rendezvénynaptár *